in , , ,

“Bırakmayı yönetmek de önemlidir”

“Yeni limanlara gideceksen seni yeni bir hayat bekler” diyen Galya Frayman Molinas, 32 yıllık tecrübesini bavuluna attı ve yepyeni sahillere yelken açtı. Bu adımı atarken tereddüt yaşamadı çünkü yeni bir şeye başlamak için eskiyi terk etmesi gerektiğinin farkındaydı. Şimdilerde yeni mezun gibi mutlu ve gelecekten umutlu!

Galya-Frayman-Molinas

YAZI: RAUF ATEŞ
FOTOĞRAFLAR: HÜSEYİN ALSANCAK

Kariyer yolculuğu 32 sene önce Unilever’de başladı. Birkaç yıl sonra Coca-Cola’ya adım attı ve 25 sene boyunca her gün keyifle çalıştı. Doğu Avrupa, Rusya, Pakistan, ABD, Meksika gibi çeşitli ülkelerde görev yaptı. Yıllar akıp giderken, bir görev, diğer bir görevi çağırıyordu.

Yakın zamanda kendine yeni bir yol çizen Galya Frayman Molinas’tan söz ediyoruz… Bütün kariyer hayatı boyunca kültürler arası geçişler yaparken, hep strateji belirleyip sahada uygulamayı öğrenen bir yönetici olacaktı.

Özellikle son yıllarda işi dönüştüren beyin takımlarında yer aldı. Kariyerindeki adımları kendisi yönetti. Öyle ki nerede, kiminle çalışmak istediğini her zaman biliyordu. Bütün bu süreçte hep kendini şanslı gördü. Çünkü, etrafında çok iyi yöneticiler vardı, bağlı olarak çalıştığı liderlerden hep öğrenmişti.

Her şey yolunda giderken, tam da bulunduğu noktada “yenilenme” ihtiyacı ile karşılaştı. Galya Molinas, artık bir şeylerin değişmesi gerektiğinin farkındaydı. Kendisine “Bundan sonra ne olacak?” sorusunu sormadan duramıyordu. Zihnindeki ses ona sürekli, “Her son yeni bir başlangıçtır” sözünü fısıldıyordu. Çünkü, bitişler, en az başlangıçlar kadar heyecan vericiydi. Tam da 50 yaşını doldurduğu süre zarfında bu konuyu gündemine aldı ve hayatının bir sonraki bölümünü planlamaya başladı. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı…

YENİYE HAZIRLANMAK

Galya Molinas, 50 yaşını bitirirken, hayatında birçok konu “çöz beni” diyerek üzerine gelmeye başlamıştı. Onlardan bir tanesi de gelecek günleri planlamaktı. Pandemi döneminin bu kararda hızlandırıcı etkisi oldu. Herkes gibi onun için de günler kolay geçmiyordu. Daha az iş seyahati yapmak, daha net düşünmesini sağladı. Hiç vakit kaybetmedi ve güvendiği insanlardan fikir almaya başladı; sürekli okudu, araştırdı… Okuduğu bir makale onu derinden etkilemişti. O makaleden şu mesajı almıştı:

“Bize her zaman bir görev verilir ve onu yerine getirmemiz istenir. Bir işi bırakmanın kötü bir şey olduğu öğretilir. Ben de bana verilen bir görevi bırakmayı, işi tamamlamamak, yarıda bırakmak gibi algılıyordum. Bu düşünce hâlâ beni rahatsız eder; bununla uğraşırım. Aslında üstlendiğiniz görevi bir noktada bırakmak kötü bir şey değil. Bu, yeni bir şeye hazırlanmak, yeni bir dönem başlatmak anlamına da geliyor. Bir adım atmak cesaret istiyor ama aynı zamanda eski bildiklerimizi unutup yeniye hazırlanmayı da gerektiriyor.”

BIRAKABİLMEYİ YÖNETMEK

İş hayatı, bir anlamda çok sayıda göreve/pozisyona başlamayı ve sonlandırmayı da içerir… Kariyerin sonunda da mutlaka bir vedalaşma vardır. Bunu ya yönetici ya da iş hayatının kendi dinamikleri, örneğin çalıştığınız şirket planlar. Galya Molinas, bu konuda kafa yormuş bir yönetici olarak ilk seçeneği seçmişti:

“Bırakabilmeyi planlamak ve bırakmayı yönetmek farklı şeyler. Benim için karar vermek daha kolaydı. Ama ben bu süreci yönetmek için emek verdim. Çünkü, bir aileden, iş arkadaşlarınızdan, sevdiğiniz işten ayrılıyorsunuz. Ben işimi kendi zirvemde bıraktım. Piraye Antika, CEO’luk görevinden ayrıldığında, ‘Kendimi yeni mezun olmuş gibi hissediyorum’ demişti. Ben de şu anda kendimi öyle hissediyorum. Bir taraftan bitirmiş olmanın ‘oldu işte’ hissiyatı, diğer tarafta yeni bir yolculuğa başlayacak olmanın heyecanı var.”

Tahmin edildiği gibi, bu kararları aldığında kendini yorgun hissetmiyordu. Aksine çok neşeli ve kendisine karşı hiç olmadığı kadar dürüsttü. Çünkü, artık ne unvanı ne de sahip olduğu güç, onu alacağı cesur kararlardan mahrum bırakıyordu…

“Emekli olmadım, bir önceki hayatımı bıraktım. Enerjim ve hayallerim var. Onun için bu arayı verdim” diyor Galya Molinas ve ekliyor:

“Bir işi bitirip hemen yeni bir işe başlamak yerine, durmak ve düşünmek için kendime zaman verdim. Anladım ki bu değişim en az 6 ayda gerçekleşebiliyor. Tek bir iş yapmayacağım. Birkaç kulvarda çalışacağım. Ezber bozmak için de kendime bir öğrenim planı yaptım.”

CEO’NUN GÖREV SÜRESİ

CEO’ların görev süresiyle ilgili çok çeşitli düşünceler var… Bir zamanlar 20 yıl koltuğunda oturan liderler de vardı. Ancak, son yıllarda süre kısalıyor, ortalama 8-10 yıl olarak öne çıkıyor. Galya Molinas bu konuda, “Bu konu sektöre ve yöneticiye göre değişir” diye konuşuyor. Son yıllarda ise yeni kuşakla birlikte daha da farklılaştığını söylüyor:

“Y jenerasyonunun sabrı X jenerasyonuna göre daha az. Bu nesil bazı kararları daha hızlı almayı tercih edebilir. Benim tercihim, her anı dolu dolu yaşanmış bir kariyer yolculuğuydu. Tekrar yeni baştan başlasam yine aynı şekilde hareket ederdim.

10-15 sene önceye gidersek CEO’lar koltuklarında daha uzun süre kalıyorlardı. 20-30 sene devam edenler vardı. Son 10 senede Fortune 500 CEO’larının çok önemli bir kısmı değişti. Bunun bir nedeni var. İş hayatı o kadar değişiyor ki CEO’luk süresi kısalmaya başladı. Değişim gerekiyor, çünkü şirketlerin ve liderlerin yenilenmeye ihtiyacı var.”

Galya Molinas, kadın yönetici olma konusuna farklı bir açıdan yaklaşıyor. Ona göre, kadınlara hem iş hayatında hem de ailede birçok sorumluluk yükleniyor. Kadınlar pek çok görev üstleniyor. İşte bu yüzden kendisinin de bocaladığı bazı dönemler olmuş ama çok şanslıymış çünkü ailesinden her zaman tam destek almış. Galya Molinas, “Ailemi öne koyarak kabul etmediğim fırsatlar da oldu. İyi ki de öyle yapmışım. Geldiğimiz 21. yüzyılda iş dünyasında cinsiyet ve fırsat eşitliği konusunu çözüme kavuşturmamız gerek” diyor.

BAŞARININ 3 SIRRI

  1. Güven yaratmak
  2. Birleştirici ve insan odaklı olmak
  3. Stratejik düşünmek ve cesur olmak

“Harvard Business School’un imza programlarından bir tanesine yazıldım. Birkaç hafta önce derslere başladık. Programın bir kısmı kampüste olacak. Büyük bir network var. Dünyada neler oluyor? Yeni iş modelleri neler? İş dünyası, endüstriler nereye evriliyor? Bu tür konular üzerinde çalışıyoruz.”

İKİNCİ KARİYERİMDE NELERİ YAPMAYACAĞIM?

  • Anlamsız ve uzun toplantılara son vereceğim.
  • Sosyal medya ve uzun e-maillerden kaçacağım.
  • Çok konuşmayı değil, çok dinlemeyi seçeceğim.
  • Egoları kendilerinden büyük insanlara zaman ayırmayacağım.
  • Bana ve dünyaya değer katmayanları hayatımdan çıkaracağım.

YENİ DÖNEM ÖNCELİKLERİM

  1. Önceliği aileme vereceğim.
  2. Fiziksel ve ruhsal zindeliği sürdüreceğim.
  3. Düşünmek için daha fazla zaman ayıracağım.
  4. Daha çok öğrenecek ve öğrendiklerimi paylaşacağım.
  5. Sosyal konularla ilgileneneceğim.

İLHAM VEREN LİDERLER

Sara Blakely
Spanx’in kurucusu Sara Blakely, ilham veren isimlerden biri oldu. Sara Blakely’nin babası, üniversite yıllarında, kardeşine ve kendisine her gün şu soruyu sorarmış: “Bugün hangi başarısızlıkla karşılaştın?” Onlar da başlarına gelenleri anlatırlarmış. Bu durum ailece başarısızlıkla baş etmelerini sağlamış.

 

Steve Jobs
Apple’ın kurucusu Jobs, Stanford’da yaptığı mezuniyet konuşmasında, kaligrafi dersi aldığından bahsetmiş ve o dersin Apple’ın görsel kimliğini oluşturmada ne kadar etkili olduğunu anlatmıştı. Yaptığınız her şey hayatınızda bir noktaya oturuyor.

 

Ahmet Bozer
Ahmet Bey, bir anlaşmazlık konusunda kendisine danıştığımda bana, “Bak Galya, herkes kazanmak ister. O yüzden olaylara tek taraflı bakma. Herkesin kazanacağı bir çözüm ortaya koy” demişti.

 

Cem Kozlu
Bir sorunu çözmek için görüşünü aldığımda şunu söylemişti: “Bir nokta ile öbür nokta arasındaki en kısa çizgi, düz bir çizgidir. O yüzden yapman gerekeni düz bir çizgide yap, zaman kaybetme”.

 

Muhtar Kent
Muhtar Bey, her zaman, “İyi bir krizi harcamayın” diye nasihat etmiştir. Bunu sonuna kadar yaşadım.

Yazar: Rauf Ateş

Fast Company Türkiye Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

hız-bazli-rekabet

Hız bazlı rekabet

yeni-musteri-hesaplari

Yeni müşteri hesapları