in , , ,

Yazılımcıyla fark zamanı

Meşhur “Yazılım dünyayı yiyecek” sözünü hatırlayanlar vardır. Devler liginin üst sıralarında yer alan şirketlerde “yazılımcı” sayısı giderek artıyor. Google’da çalışanların yüzde 30’unun yazılım geliştirici olması, Trendyol ve Getir’de 1000 kişilik kadrolara ulaşılması da bu eğilimi doğruluyor.

yazılımcıyla-fark-zamani

Getir’in kurucusu Nazım Salur, şirketinde yarattığı başarının sırrını açıklarken, basit bir stratejiye dikkat çekiyordu: “Bizim işin yüzde 70’i teknolojidir, geri kalanı da diğer her şey. Biz teknoloji şirketi olmazsak, sadece motosikletli kurye şirketi olurduk, yurt dışına da açılamazdık.”

Ona göre şirket teknoloji sayesinde market ürünlerini dünyada en hızlı şekilde müşterisine ulaştırıyor. Üstelik bu alışveriş tecrübesini farklılaştırıyor ve aynı anda milyonlarca kişiye hizmet verebiliyor. 16 milyonluk İstanbul’da, ürünler birbirine karıştırılmadan, birçok farklı adrese gönderim yapılabiliyor. O ürünlerin tedariğinden planlanmasına kadar her şey veri bilimiyle ve teknoloji kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Getir’in CEO’su Tuncay Tütek, bu başarıda büyük payı olan “yazılımcı” (programcı) sayısının 1000’i geçtiğine dikkat çekiyor. Salur’un dikkat çektiği gibi, sokakta kuryelerle temsil edilen şirketin arka planında 1000 yazılımcı çalışıyor ve kadro sürekli büyüyor.

Sadece Getir değil, Türkiye’deki çok sayıda şirket, dünyada olduğu gibi “yazılımcı” (programcı, kod yazan) kadrosunu güçlendiriyor, sayılarını artırıyor. Türkiye’de bir şirketteki yazılımcı sayısı son 2 yılda 1000’i geçti. Ancak, dünyanın büyük şirketlerinde on binler düzeyine ulaşan rakamlar dikkat çekiyor. Örneğin Amazon’da 47 bin, Google’un ana şirketi Alphabet’te 48 bin, Apple’da 29 bin, Meta’da (Facebook) 18 bin, Uber’de 5 bin yazılımcı var.

Evans Data’ya göre 2021 sonunda dünyadaki yazılım geliştirici sayısı, 4.3 milyonu ABD’de olmak üzere 26.9 milyona ulaştı. Yetiştirilmesi uzun zaman aldığından “yazılımcı nüfusu” ise beklenenden daha düşük hızda artıyor. Aynı şirkete göre 2024’te 28.7 milyon kişiye ulaşacak.

TÜRKİYE’NİN LİDER ŞİRKETLERİ

Çeşitli kurumların tahminlerine göre Türkiye’de 2020 yılında 170 bin yazılımcı vardı. Son yıllarda eklenenler ve yurtdışına gidenler dikkate alındığında, bugün 180 bin düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. 2023 hedefi 500 bin idi ama talep artmasına rağmen bu hedefe ulaşmak zor görünüyor. Arz/talepteki dengesizlik ise şirketler arası transferleri de artırıyor.

E-ticaretin lideri Trendyol CMO’su Erdem İnan, teknoloji ekibindeki çalışan sayısının bin 500’e ulaştığına dikkat çekiyor: “Bunun önemli bölümünü, 1000’den fazlasını ise yazılım mühendisi arkadaşlarımız oluşturuyor.”

Erdem İnan, yurt dışı açılımı ve Türkiye’deki farklı projeler nedeniyle “yazılımcı ihtiyacının” devam ettiğini söylüyor ve ekliyor: “Çok farklı ihtiyaçlar olmakla birlikte ‘Mobile developer (iOS ve Android), Data engineer, Backend/Scalability’ üzerine çalışan geliştiricilere ağırlıklı olarak ihtiyaç duyuyoruz.”

E-ticaretin bir başka önemli şirketi Gittigidiyor’da ise 2022 yılı Nisan sonu itibarıyla 118 yazılımcı var. Her yıl ortalama 30 yeni yazılımcı şirkete katılıyor. Gittigidiyor CEO’su Öget Kantarcı, “Son dönemde bazı pozisyonları doldurmakta zorlanıyoruz. Java developer, veri bilimcisi ve altyapı mimarları ilk sıralarda yer alıyor” diye konuşuyor.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN STRATEJİSİ

Türkiye’de sektörün büyüklerinden KoçSistem’de 400 yazılımcı yer alıyor. Şirketin Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, “Net teknolojileri ağırlıklı (full stack), mobil, dijital iş gücü RPA, DevOps, iş çözümleri alanında sürekli yeni arkadaşlar arıyoruz” diye konuşuyor ve ekliyor: “Sadece geçen yıl 60’tan fazla yazılımcıyı dahil ettik.”

Yazılımcı bulmak zorlaştığı için KoçSistem, “Teknoloji Genç Yetenek Programını” hayata geçirdi. Şirket bu programla “Network, Opensource ve SAP gibi birden fazla teknolojinin olduğu alanlarda üniversite son sınıf öğrencileri ile mezunlarını eğitiyor, sertifika veriyor. Mehmet Ali Akarca, “Program sonunda sertifika alanlara Koç Topluluğu şirketlerinde veya ihtiyacı olan şirketlerde iş garantisi veriyoruz” diye konuşuyor.

Yazılım kadrosu büyük şirketlerden biri de Netaş… Şirketin Genel Müdürü Sinan Dumlu, “Mühendislik kaynağımızı sürekli güçlü tutmak, en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor” diyor. Bu nedenle 700’ü bulan yazılımcı kadrosunu sürekli artırmaya uğraştıklarını söylüyor:

“Her yıl ek olarak 50 -100 mühendise ihtiyacımız oluyor. Ancak sektörde genel olarak yükselen ‘ayrılma oranı’ nedeniyle bu sayı daha da artıyor. İhtiyaç duyulan profillerin başında ise ağırlıklı olarak Full Stack Developer, Front-End Developer ve Back-End Developer geliyor.”

YAZILIMCI ORANI ÖNEMLİ

Dünyanın önde gelen şirketlerinde yazılımcı/kod yazan yazısı 50 binleri geçiyor. Ancak, toplam çalışan içindeki paylarına bakınca, e-ticaret şirketlerinde yüzde 3-5 arasında değişiyor. Örneğin, 2021 sonu itibarıyla 1 milyon 608 bin çalışana sahip Amazon’da yazılımcı oranı yüzde 2.9 düzeyinde kalıyor.

Ancak, 156 bin çalışana sahip Google’ın ana şirketi Alphabet’te yazılımcı payı yüzde 30 düzeyinin üstünde seyrediyor. Yine gücünü “yazılımdan” ve geliştirdiği “algoritmalardan” alan Meta’da (Facebook), bu oran yüzde 23’e ulaşıyor.

Türkiye’de 1100 yazılımcısı olan Trendyol’da bu oran yüzde 10’a yakın bir düzeyde seyrediyor. Amazon gibi e-ticaret alanında faaliyet gösteren Getir’de oran yüzde 3’e yaklaşıyor. Ancak, Getir’in çok sayıda ülkede faaliyet gösterdiğini, çalışanların önemli bölümünün saha elemanlarından oluştuğunu unutmamak gerekiyor.

Yemeksepeti’nin 9 bin çalışanı var. Bunların 6 bin 500’ü saha çalışanlarından oluşuyor. Toplam içinde yazılımcı payı yüzde 5.5, sadece ofis çalışanları ele alındığında ise yüzde 20’yi buluyor.

Türkiye’de savunma teknolojisi alanında faaliyet gösteren Aselsan’da 9 bin 570 kişinin 5 bin 833’ü mühendislerden oluşuyor, 3 bin 74’ü ise Ar-Ge’de çalışıyor.

%17.5: “İnsansız hava araçları” (İHA) konusunda bölgede büyük bİr güç olan BaykarTech’te toplam çalışan İçİnde “yazılımcı” sayısının ulaştığı oran.

 

ARAYIŞ DEVAM EDİYOR

 

ORÇUN ONAT
Migros One CEO

“Türkiye’de en zor bulunan yazılımcılar arasında ‘Yazılım geliştirme ile IT operasyonlarını birleştiren bir rol olan ‘DevOps Engineer’ ve ‘veri bilimcileri’ ilk sırada geliyor.”

 

 

SEMİH İNCEDAYI
Doğuş Teknoloji CEO

“Ağırlıklı ‘fullstack’ geliştirici ihtiyacımız var. Geçen sene 60 yazılımcı işe başlamıştı. Bu yıl 20 arkadaş aldık, 20 de açık pozisyonumuz var. Yıl sonuna kadar işe aldığımız developer sayısının 75’i bulacağını öngörüyoruz.”

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fotografciliktan-kendimle-ilgili-cok-sey-ogrendim

“Fotoğrafçılıktan kendimle ilgili çok şey öğrendim”

tuketici-tercihinde-buyuk-degisim

Tüketici tercihinde büyük değişim