in , , ,

2021’in getirdikleri, 2022’nin heyecanı

Sina Afra’nın kaleminden: Girişimcilik dünyasında neler oluyor?

2021-getirdikleri
Sina Afra
Sina Afra

2021 her açıdan ilginç bir sene oldu. Teknoloji şirketlerinin borsa performansları, startup’lara gelen yatırım meblağları veya kripto dünyasının gelişmesi her açıdan beklentilerin üstünde gerçekleşti.

2022’ye girerken öngörülerde bulunanların bu kadar değişik bakış açılarına sahip olduğu bir sene daha hatırlamıyorum. Bir bölüm, teknoloji şirketlerinin değerlendirmelerinin uçtuğunu ve bu sene “normale döneceğini” savunurken, diğer grupta yer alanlar ise 2021’de gördüklerimizin devam edeceğini savunuyor.

Türkiye’deki gelişmelere bakarsak, 2021’in startup’lar açısından çok iyi geçtiğini söyleyebiliriz: Startup’lara gelen toplam yatırım tutarı, tarihimizin en yüksek düzeyine ulaştı. Üstelik bu gelişme, Türkiye’nin ekonomik olarak zor bir dönemde olmasına rağmen gerçekleşti. Yabancı yatırımcıların geri geldiği seneye tanıklık ettik.

Bence bu gelişme 2022 yılında da devam edecek. Oyun girişimlerinin yine ön planda olacağı bir döneme tanıklık edeceğiz.

Oyun ve Uygulama Akademisi
Benim kendi dünyama gelirsek, 2021’de Google Türkiye, Girişimcilik Vakfı ve T3 Girişim Merkezi işbirliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleriyle hayata geçirilen Oyun ve Uygulama Akademisi’ni başlattık.

Bu, her sene 2000 yazılımcının mezun edileceği bir akademi olacak. Ülkemizde her sene mezun olan yazılımcı/bilgisayar mühendisi sayısının 9 binlerde olduğunu düşünürsek, bunun çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Yazılımcılar olmazsa, teknoloji startup’ları olmuyor. Şimdiden mezunlar için büyük bir talep var.

Founder One VC yatırıma başlıyor
2022’de Founder One VC fonu yatırımlara başlayacak. Founder One, Girişimcilik Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın İş Bankasıyla beraber kurduğu Türkiye’nin ilk erken aşama etki yatırım fonu niteliğini taşıyor. Bu fonun birçok alanda yenilik getireceğini düşünüyorum:

  • İlk yenilik öncelikle yatırım hızı açısından olacak. Girişimcinin başvurması ve yatırımı alması arasında birkaç hafta olacak.
  • İkincisi, bütün süreç dijital olarak yönetilecek. Bunun için Founder One’a özgü bir altyapı hazırladık.
  • Üçüncüsü, erken aşamaya, başka hiçbir kurumsal yatırım fonunun girmediği zamanda bir aşamada girecek. Böylece diğer VC fonları için bir kaynak olacak ve etki yatırımlarını tüm ekosisteme dağıtacak.
  • Founder One VC’de “ilk yatırım” aşamasında 100-150 şirkete yatırım yapmayı planladık.

Tiko’da neler oluyor?
Kendi şirketim Tiko, şu an 3 ülkede ve 8 şehirde faaliyet gösteriyor. İçinde bulunduğumuz alan yapay zeka ve bunu gayrimenkul sektöründe uyguluyoruz. Genelde bu alan “PropTech” diye adlandırılıyor.

PropTech, bana 10-15 sene öncesinin e-ticaretini hatırlatıyor: Çok büyük bir sektör ve dijitalleşme oranı daha çok düşük düzeyde seyrediyor. Örneğin, Avrupa’daki tüm PropTech şirketlerini topladığınızda, gayrimenkul sektöründeki toplam payları yüzde 5’in altında kalıyor.

Bu arada seri ilan sayfaları PropTech’e dahil değil. Daha yeni uyanmaya başlayan bir sektörün içindeyim ve bu bana çok heyecan veriyor. Markafoni’yi kurarken hissettiğim ile aynı duyguları yaşadığımı söyleyebilirim.

Gayrimenkul teknolojisi ilgi çekiyor
PropTech dünyasındaki tüm oyuncular büyük yatırımlar almaya başladılar ve PropTech için bu yeni normal olmaya başladı. Tiko olarak biz de 2021’de 65 milyon dolarlık bir yatırım turunu kapattık. Bu da Tiko’yu en çok yatırım almış Türk şirketleri arasında 4’üncü sıraya oturttu ve Türkiye’deki en büyük seri A oldu.

Tüm teknoloji şirketleri için yatırım turları ve aldıkları önemli ama PropTech için daha önemli. Hem inanılmaz büyük bir pazarın içindesiniz hem de sektörde dijitalleşme çok düşük düzeyde… Yani gidecek daha çok yol var. Bu da doğal olarak yatırımlarla hızlandırılıyor.

Üstelik genelde PropTech şirketleri, e-ticaret şirketleri gibi uzun süre zarar yazan şirketler değil. Bu alana yatırım çok önemli ve bu alana çok daha büyük yatırımlar akmaya devam edecek. Tiko olarak bizim hedefimiz, yakın zamanda Avrupa’da 25 şehirde aktif olmak.

DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİĞİM 5 TREND

  1. 2022’de oyun dışında başka girişimlerimizin de milyar dolarlık değerleme sınırını geçeceğine eminim. Bunun ayak sesleri 2021’de duyulmaya başlanmıştı.
  2. Kripto dünyasının tüm alanlarıyla büyümeye devam edeceği de çok net. Bitcoin ve diğer altcoin’lar, NFT, pazaryerleri gibi daha yolculuğun ne kadar yukarıya gidebileceğini tahmin bile edemiyoruz.
  3. 2021’de kripto dünyasının geldiği nokta, 1998’de internet dünyasının geldiği noktaya eşit. Yani daha çok erken bir aşamadayız.
  4. Bazı “unicorn“ların, “de-unicorn” süreçlerinin olacağını, bu unvanlarını kaybedeceklerini düşünüyorum. Sonuçta değişim sürekli hayatımızda ve hiçbir şey, olduğu gibi kalmıyor.
  5. Türkiye’de startup’ların yüzde 75’inin idari merkezini yurt dışında açmaya başladıklarını gözlemliyoruz. Bunun nedenleri herkes tarafından biliniyor. Çünkü, yabancı yatırım almak isteyen girişimlerin bundan başka şansı yok. Ama Türkiye açısından bence doğru bir gidişat değil.

YAZARIN DİĞER YAZILARI:

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mukemmele-giden-yol

“Mükemmele giden yol yanlışlarınızdan öğrenmekten geçer”

lider

“2022 ‘Basitleştirme’ Yılı Olacak”