KADİR ÖZTÜRK
Aktif Bank
“2022 senesi, bankacılık sektörü için bir regülasyon yılı oldu diyebiliriz. Bu gelişmeler ışığında Aktif Bank olarak çalışmalarımızı hızla şekillendirdik ve yılın ilk çeyreğinde bütün altyapı yatırımlarımızı tamamladık. Aktif Bank ekosistemi olarak hem banka hem de iştiraklerimizin temelinde dijitalleşme yatıyor; ama bunun yanında fiziksel dünyaya da dokunmaya devam ediyoruz. Tüketici davranış ve ihtiyaçlarına göre yatırım rotalarımızı belirliyoruz; örneğin Türkiye’de fiziki noktalardan ödenen fatura sayısı, bütün bankaların üstünden ödenen fatura sayısından çok daha fazla. Bu gibi müşteri eğilimlerini göz ardı etmiyoruz ve fiziksel noktada ile dijitali birleştirebilen, yerinde yaşanan deneyimi de elverişli hale getiren hem teknolojik hem altyapısal yatırımlarımızı senelerdir yapmaktayız ve hız kesmeden sürdürüyoruz.
Bankalar olarak sistemlerimizde çok fazla data olması sebebiyle dışarıdan her daim ilgi çeken bir alanda yer alıyoruz, elimizde bir veri hazinesi var. Dolayısıyla burada bu datanın korunması için güvenlik yatırımlarının da en önemli odaklardan olması gerekiyor. Bu alandaki yatırımlarımızı tüm sektör gibi en üst seviyede ilerletiyoruz.
- BULUTTA DÖNÜŞÜYORUZ Gelecek yılı bir optimizasyon yılı olarak kurguladık. Gerçekleştirdiğimiz Hibrit Bulut dönüşüm projemizi ile tüm altyapımızda uygulamalarımızı uyumlu hale getireceğiz. Bu seneye regülasyon yılı dedik, ama gelecek yıl belki de regülasyon+ bir yıl olacak. Değişim ve dönüşüm devam edecek.
ŞERAFETTİN ÖZER
LC Waikiki
2022, operasyonel verimliliğin ön planda olduğu bir sene oldu. 56 farklı ülkede, farklı yaklaşımlar sergilemek gerekti. Ama bunun yanı sıra e-ticaret tarafındaki çalışmalarımız da yoğun şekilde devam etti. Bütün çalışmaların ortak noktasını, özellikle bulut teknolojilerinden faydalanabilmek için elimizdeki uygulama portföyünü bu ortamlara hazır hale getirmek oluşturdu. Bunun faydasını da mart ayından itibaren görmeye de başladık. Bir başka yarattığımız fark ise teknolojide yaptığımız dönüşümün her noktasındaki hızlılık idi. Bütün bu sene içinde dönüşümleri belli noktaya getirsek bile en çok zorlandığımız konu yetişmiş insan kaynağı. Arkadaşlarımıza A’dan Z’ye sadece uygulamayı değil, ortamları da tanıyacak çapraz fonksiyonlu yetkinlikleri kazandırmamız gerekti. Bazılarını dışarıdan alabildik, bazen de arkadaşları yetiştirerek yapmak zorunda kaldık.
- NE KAZANDIK? Altyapı dönüşümü hızlanmış, eksiklerini kapatmış, bizi biraz daha ileri götürecek bir takımı kurmuş olmak bizim için en değerli kazanımlardan biriydi. Esas zor olan tutmak. Birbirimizin rakibi olduğu bir dönemde yaşıyoruz.”
İBRAHİM GÖKALP
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi
“Türkiye’de sigorta şirketinin oluşturduğu, tüm bilgilerinin tek merkezde toplanması için kurulmuş bir yapıyız. Ortak veri modeline geçişi tamamladık. Türkiye’de şu anda 66 sigorta şirketi var. Tüm Türkiye’de oluşan sigorta ve hasar bilgilerini topluyoruz. Bu kritik ve hassas verileri buluta aktarmamız mümkün değil. O nedenle kendi içimizde ‘bulut sistemini’ kuruyoruz.
- KAĞIT POLİÇEYE SON Yakında e-poliçe uygulamamızı bitirmiş olacağız. Artık poliçelerin hiçbiri kağıt ortamında gelmeyecek. Türkiye’de yapılan poliçelerin tüm mühürlerini biz vuracağız ve onları saklama sorumluluğu da bizde olacak.”
BURAK GÖÇMEN
Logo Yazılım
“Şirket olarak bir dönüşüm içindeyiz. 2022, zorlu yıllardan biriydi. Özellikle mevcut ürünlerimizin buluta dönüşümünü sağlamak, stratejik hedeflerimizden biri. Dikeyleşme hedefimiz var. 2020 yılından beri, bilgi teknolojileri güvenliğine yatırım yapıyoruz. Bu sene bitirmeye yakın olduğumuz iki tane projemiz var. Hem iç kaynaklar, hem müşterilere verdiğimiz dış servisler, bulut üzerinden olsun, hosted olsun tüm kaynaklarımızı çevreleyen efektif olsun aşamasındayız.
- GELİŞTİREN BİR ŞİRKETİZ Biz yazılım geliştiren bir şirketiz. Bir de bulut dönüşümü var. Geliştirici sayımız çok yüksek ve 300’lere yaklaşıyor. Bilgi güvenliği için de 6 kişilik ekip var şu anda. 70’den fazla ürünümüz var.”
AŞKIN İNCİ
Anadolu Isuzu
“Bu yıl; toplamda 100’den fazla proje gerçekleştirdik ve projelerin bize olan çıktılarını anlamlı aksiyonlara dönüştürmekle geçti. Fabrikalarımızda Endüstri 4.0 uygulamaları çok yaygın ve akıllı fabrika konseptimiz var. Fabrikanın dijital ikizi var. Hem akıllı fabrika, hem fabrikanın ikizindeki cihazları, hem de verileri ciddi bir şekilde toplayıp, izleyip analiz edebiliyor duruma geldik. Elektrikli araç üretimi başladı. Gelecek sene artarak devam ediyor olacak. Elektrikli araçların verimli kullanılabilmesi ve müşterinin daha etkin ve daha sahip olma maliyetini düşürecek çözümler içeren bir sistem sunuyor olacağız.
- YENİ ÇÖZÜMLER Gelen bir siparişin ne zaman müşteriye tesim edileceğini tedarik ve tasarımla birlikte söyleyebilir duruma gelmek için veri, makine öğrenmesi, yapay zeka tabanlı planlama sistemini devreye aldık. Araca uzaktan arıza tespiti yapabilen bir uygulama geliştirdik. Siz arabayı kullanırken arabada hangi arızalar olduğunu sistemden görebileceğiz.”
ERDOĞAN BAYRAK
BELBİM
“Pandemi hem bizim çalışma şeklimizi değiştirdi hem de vatandaşlara sunduğumuz hizmetlerin farklılaşmasına sebep oldu. 2020 sonrasında azalan trafikte altyapıyı farklılaştıralım, dijitalleştirelim, sunduğumuz hizmetleri çeşitlendirelim şeklinde yol haritası izledik. Şimdi meyvelerini topluyoruz.
- 23 MİLYON KULLANICI Mobilde QR kullanımı devreye soktuk. 0 olan şeyi günde 250 bin adede getirdik. Bu altyapıyı ulaşımda kullanabileceğimiz şekilde de hazırladık. Hem ulaşım hem ulaşım dışı şekilde, günlük yaşamda vatandaşlarımızın mobil cihazı üzerinden kullanıyor olacak. 18 milyonu aşkın kişiselleştirilmiş vatandaşımız var. Aktifte, İstanbul’a gelen turistlerle beraber 23 milyon kullanıcımız var.”
CİHAN YILDIZ
Boyner Büyük Mağazacılık
“Hopi olarak, 2022 yılında ciddi bir dönüşüme gittik ve 2023 de yeni vizyonumuz olan Pazarlama Teknoloji şirketi olma yolculuğunda gerekli yatırımları yapmaya başladık. İlk olarak fintech dikeyinde büyüdük. Hopi Cüzdan ve ‘Hemen al, sonra öde’ çözümüzü lanse ettik. Paralelde de marketplace yapımızı genişlettik. 2023 MarTech vizyonumuz için Hopi’ye analitik yetkinlikleri katarak hiper kişiselleştiren bir alışveriş asistanına doğru dönüşümü başlattık. Güncel bulut teknolojileri kullandığımız çözümümüz 2023 başında 15M kullanıcımız ile buluşacak. Boyner tarafında ise yılın ilk yarısını ezber bozan ürünümüz olan Boyner Now’ın lansmanını gerçekleştirdik. 2023’te ise gerek marketplace stratejisi, gerek ürünleştirme ve analitik dönüşüm vizyonumuzu destekleyecek şekilde altyapı ve güvenlik yatırımlarımızı yaparak teknoloji gücümüzle fark yaratmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz…
ENGİN KAVAS
Aydem Enerji
Elektrik üretimi, dağıtımı ve satışını yapan grup şirketlerimizde birbirinden farklı operasyonlar yürütüyoruz. Üretim ve dağıtım şirketlerimizde yoğunlukla enerji arzının güvenliği ve operasyonun verimliliğiyle ilgili birçok dijital dönüşüm projesi gerçekleştirdik. Perakende şirketlerimizde ise daha çok müşteri deneyimine yönelik projeler yürütüldü. Öne çıkan projelerimizden biri “omni channel” iletişim merkezi projemiz oldu. Proje öncesinde yaklaşık 500 tane çağrı merkezi çalışanımız 5.5 milyon müşterimizin taleplerini yoğunlukla sesli yanıt şeklinde cevaplıyordu. Bunu çok kanallı hale getirdik.
- İLETİŞİM MERKEZİNE DÖNÜŞ Hayata geçirdiğimiz yeni sistemle çağrı merkezi yapımız bir çok farklı dijital platform üzerinden gelen taleplere yanıt veren bir iletişim merkezi yapısına dönüştü. Farklı sistemlerle entegre çalışan, yapay zeka gibi teknolojilerin kullanıldığı bu sistem ile müşteriye en hızlı şekilde hizmet sunar hale dönüştük.
CEM KOTANOĞLU
SecureFuture CEO
“DİJİTALLEŞME YOLCULUĞUNDA YOL ARKADAŞLIĞI YAPMAK İSTİYORUZ”
“Genç bir şirket olmamıza rağmen Türkiye’nin en büyük 3 siber güvenlik şirketinden biri konumuna ulaştık. Son birkaç yılda yurtdışına da açıldık, Romanya ve Azerbaycan’da da müşterilerimize hizmet vermeye başladık. Siber güvenlik saldırıları artık çok sofistike hale geldi. Normal yollarla mücadele etmek kolay değil. Bizim farkımız, yapay zeka ve makine öğrenmesi temelli çalışan bir sisteme sahip olmamızdır. Temel hedefimiz, dijitalleşme yolculuğunda müşterilerimizle uzun süreli yol ve iş arkadaşlığı yapmaktır.
DARÇO AKKARANFİL
Burgan Bank
“Biz kendimizi fintechler ile bankalar arası bir yere konumlamak istiyoruz. Bir teknoloji şirketi kadar hızlı hareket eden ama bir bankanın özelliklerine sahip olma hedefindeyiz. Bunun için de en temel şey çalışanlar. Arkadaşlarımızın, bir teknoloji şirketinde çalıştıklarını hissetmelerini sağlıyoruz. Üretime ne kadar hızlı gidebileceğimiz ve kesinti halinde nasıl yanıt verebiliyoruz gibi konuları çalışıyor, önlem alıyoruz. Bu alanları iyileştirip, eksik alanlara yatırım yaptık. Bulut için yatırım kararı verdik.
- BİLGİNİN ÖNEMİ Müşteriye yakın olmak için ‘gerçek zamanlı veri” çok önemli. Bankadaki bütün olayları kapsayan, bir sinir sistemi diyebileceğimiz bir altyapı kurduk. Olaylar merkezi bir yere besleniyor, oradan farklı değerler üretiyoruz.”
ÖZCAN ÇAVUŞ
D Teknoloji
Doğuş Grubu olarak uluslararası bir grup olma yolunda Amerika’dan Uzakdoğu’ya birçok farklı sektörde yatırımlar yapıyor ve operasyonlarımızı 7/24 veri odaklı bir bakış açısı ile izliyoruz. Grubumuz bünyesinde 16 milyonun üzerinde tekil misafirimiz ve müşterimizi veri yapımızda yönetip, gerçekleştirdiğimiz ileri analitik modellerimiz ile misafirlerimize fayda yaratacak katma değerli servisleri Doğuş Grubu bakışı ve sinerjisi ile üretmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken operasyonlarımız ile ilgili verileri görsel bir model ile ilgili çalışanlarımıza sunup, onların kendi alanlarındaki potansiyel iyileşme noktalarının tespitini hızlandırıp, operasyonel verimliliğimizi de arttırmayı hedefliyoruz. Otomotiv sektörümüz özelinde ise yeni yıl ile birlikte bağlantılı araç ekosistemini veri ile daha iyi yönetmeye yönelik altyapılarımızı oluşturup projeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
ERDAL KEMİKLİ
Otokoç Otomotiv
Dijital dönüşüm çalışmalarımızı 4 ana tema çerçevesinde sürdürüyoruz. Birincisi, uygulamalarımızı standart bir ERP ile karşılamak ve modernize etmek. Bir diğeri ise ‘connected car’ programı. Tek bir “connected car” platformu üzerinde çeşitli uygulama dikeyleri geliştiriyoruz. İlk ürünümüz Zipcar markası ile dakikalık araç kiralamaya başladık. Bu platform üzerinde geliştirdiğimiz başka bir uygulamamız ise filo yönetimi hizmetlerimiz. Üçüncü temamızı dijital müşteri deneyimi olacak. Bu kapsamda pek çok web sitesi ve mobil uygulama geliştirildi. Bu uygulamaların büyük bölümü e-ticaret özelliği taşıyor. Dördüncü temamız ise data ve analitik yolculuğumuz.
- ZORLUKLAR Dijital dönüşümde hızla ilerlerken güvenlik alanında önlemler almak da çok önemli. Buluta geçiş hızlandı ama regülasyonlara uyumlu olmak şartı ile ilerliyoruz.
HANDAN KARAKUŞ
CarrefourSA
“44 ilde, 850 mağazası, 200 franchise’ı ve 10 milyon müşterisi olan bir şirketiz. Bu bizi hem yatırım hem lisanslar anlamında zorluyordu. Bu yüzden altyapı dönüşümüne gittik. Yapmaya da devam ediyoruz. Biz kendi altyapımızı yönetirken, bir taraftan da bayilerimiz için platform ve aplikasyon yaptık. Gelişmeye devam ediyor. Trendy ve daha farklı müşteri deneyimi yaratacak bir uygulama halini alacak. Toptan satış tarafında faaliyet göstermeye başlıyoruz. Bu süreci tamamen online yönetebileceğimiz bir sistem kurmaya çalışıyoruz.
- 2023 HEDEFİ Önümüzdeki yıl, daha da büyük işler yapacak ve dış bağımlılığımızı azaltacak bir modele gideceğiz. İnsanlar pandemi etkisinden kurtuldu ve yeniden gezmeye başladı. Bu da bizi mağazaya yatırım yapma sürecine soktu. Şimdi mağazaya robotlar koyuyoruz.
VOLKAN DİNÇ
Birleşik Ödeme
“2022 çok hızlı geçti. Çünkü, 2021 yılında yatırım almıştık, o zaman 50 kişiydik. Şu anda 210 kişilik bir şirkete dönüştük. İnsan kaynağını elimizde tutmaktan yatırımlara kadar birçok şeyle uğraşıyoruz. Birleşik Ödeme olarak şu anda 5 tane ülkede varız. Bu büyüme sürecinde bir yandan da güvenlik yatırımları yaptık ve had safhaya ulaştırdık.
- 2023 HEDEFİ Ocak ayından itibaren tüm iş ortaklarımızla beraber tüm regülasyonlara uyum sağlamaya odaklanacağız. Şu anda Türkiye’de olmayan bazı yapılar var. Onlar da Türkiye’ye gelecektir. Paranın hem dijitalleşmesini hem fizikselleşmesini sağlıyoruz.” olan tutmak. Birbirimizin rakibi olduğu bir dönemde yaşıyoruz.”
MEHMET FIRAT
Enerjisa
“14 ilde, 20 milyon vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Enerji dünyası, çok büyük bir dönüşüm içinde. Artık herkes hem üretiyor hem tüketiyor. Elektrikli araç sayısı dünyada artıyor fakat elektrik şebekenin de elektrikli araçlarınızı şarj etmek için fişi taktığınızda o yükü kaldırıyor ve hizmet veriyor olması lazım. Sektörümüz şebekenin bu esneklik modelini konuşuyor. Enerji sektörü en çok yatırım alan sektörlerden. Teknoloji alanında her yıl yüzlerce proje yapıyoruz. Şebekemizdeki 100 bini aşkın noktadan aldığımız verileri anlamlandırıp enerjinin kesilmesini azaltmayı, kesildiğinde de hızlı bir şekilde çözüm sağlamayı hedefliyoruz. Buna yatırım yapıyoruz.
- YATIRIM HEDEFİ Elektrikli araçlar için şarj istasyonlarına yatırım yapıyoruz. Eşarj markamızla bin adet hızlı şarj noktasına çıkacağız. Hem müşteri ön yüzünde, hem şebeke altyapısında, hem de elektrikli şarj istasyonları tarafında büyük bir atılım yapacağız.