Fotoğraf: Pixabay
“BANA GÖRE YAPAY ZEKA”
KORAY BAHAR
Figopara Kurucusu
“Para birimlerinin ekonomik gelişmelere, politik, ticari faktörlere bağlı olarak değişebileceğini tarih boyunca deneyimledik. Modern dünyada bana göre bu teknolojik faktörlere göre değişen bir olgu. Bu yüzden cevabım ‘yapay zeka’ olacaktır. Yapay zeka, ekonomik olarak endüstrilerde verimliliği artırabilir ve yeni iş alanları yaratabilir. Sağlık sektöründe teşhis ve tedavi süreçlerini iyileştirebilir, güvenlik sistemlerini güçlendirebilir ve ulaşımı optimize edebilir. Ticaret, risk yönetimi, kredi değerlendirmeleri ve portföy yönetimi gibi birçok finansal uygulamada daha hızlı ve etkili finansal kararlar alınmasına yardımcı olur. Ancak, tıpkı parada olduğu gibi, aynı zamanda riskleri ve etik konuları da beraberinde getirebilir.”
“EN ÖNEMLİSİ TEKNOLOJİ”
FIRAT KURUCA
AgeSA CEO
“Günümüzde teknolojiyi geliştirebilen, kullanabilen ve ona hakim insan kaynağına ulaşabilenler başarılı olabiliyor. Ülkeler arasında siber savaşlar yaşanıyor, teknolojiler sır gibi saklanıyor. Kimi yerlerde bazı teknolojiler veya uygulamaların kullanımı kısıtlanıyor. Yandex, Google, Alibaba, Huawei, Cambridge Analytica gibi büyük teknoloji şirketleri seçimlere dahi müdahale edebiliyor. O nedenle ben teknoloji diyorum.”
‘GÜVEN’, YENİ EKONOMİNİN
GERÇEK PARA BİRİMİDİR. DİĞER PARA BİRİMLERİ GİBİ GÜVEN İÇİN DE ZAMAN, ÖZEN VE YATIRIM
GEREKLİDİR.”
RACHEL BOTSMAN
Who Can You Trust kitabı yazarı
“SORUMLULUĞA PAHA BİÇİLMEZ”
MEHMET KETELOĞLU
Google Türkiye GM
“Ben bu soruya ‘Sorumluluk’ ile yanıt vermek istiyorum. Dünya ve insanlık için son derece faydalı teknolojiler üretmeye devam ederken, insanlara, çevreye ve geleceğe sorumluluğu da elden bırakmamak gerekiyor. Bana kalırsa bu yaklaşım yeni para birimi yerine geçecek. Sorumlu yaklaşımın değeri paha biçilmeyecek bir noktaya gelecek.”
“VERİ PAHA BİÇİLMEZ BİR BİLGİ”
ÖZGÜR ÖZVARDAR
Verifone Türkiye GM
“Bence hâlâ en önemli olan ‘veri’. Gelişen teknoloji ile şu anda eskiden çok daha büyük ve detaylı veriye ulaşabiliyor ve bunları inceleyebiliyoruz. Bu çıktılar sayesinde önümüzdeki dönemi daha gerçeğe yakın planlıyor veya simülasyonlar yapabiliyoruz. Bence paha biçilmez bir bilgi!”
“VERİ VE YETENEK”
MERT BAKİ
Yemeksepeti.com CEO
“Bana göre, ‘veri’ ve ‘yetenek’, modern dünyada rolü giderek artan yeni para birimleri. Bu iki unsuru, petrolün sanayi devrimindeki rolüne benzetebiliriz; veri, karar alma süreçlerimizi etkiliyor ve müşteri tercihlerini öngörmemize yardımcı oluyor. Bu da iş stratejilerimizin temelini oluşturuyor. Yetenek ise, tüm bu stratejileri hayata geçirecek inovatif düşünce ve beceriye sahip insanları temsil ediyor. Veri ve yeteneği, Yemeksepeti’nin sürekli büyümesinde ve pazardaki öncü rolünü sağlamlaştırmasında kritik rol oynayan unsurlar olarak da gösterebilirim.”
“BANA GÖRE DAYANIKLILIK”
DÜNYA TANGÜN
Fast Company GenZ Danışma Kurulu Üyesi
“Benim ‘yeni para primi’ olarak gördüğüm şey ‘dayanıklılık.” Küçük-büyük, yaşlı-genç, dayanıklı olabilenler, içinde bulunduğumuz dönemde hayatta fark yaratır ve öne geçer. Günlük hayatta bir sürü problemle karşı karşıya geliyoruz. Dayanıklılık ve azim gösteren bireyler bu problemlerin üstesinden gelir, çabuk yılmaz ve yaptığı işe kilitlenerek onu sonuna kadar götürür. Dayanıklılık bana göre yeni para birimi çünkü yeni nesiller kolaya, hazıra alışıyor ve en küçük problemde yıkılıyor ama dayanıklı bireyler pes etmiyor.”
“YÜKSEK MORAL”
BATUHAN GÜLTAKAN
Getir CEO
“Günümüzün yeni para biriminin ‘moral’ olduğuna inanıyorum… Çok hızlı değişen çetin makroekonomik koşullardan geçiyoruz. Teknolojik gelişmeler hızlanıyor, pandemi sonrası çalışma şekilleri değişiyor. Böyle bir ortamda ekiplerinin ‘moralini’ yüksek şekilde tutup değişikliklere adapte etmek önem kazanıyor. Gelecekteki belirsizliklere rağmen morali yüksek tutan organizasyonlar, çalışanların sadakatini artırarak avantajlı duruma geleceklerdir.”
“YETENEK ÇOK KRİTİK!”
FATİH UYSAL
Kariyer.net
“Bence yeni para birimi, ‘yetenek’. Burada yetenekten kastettiğim İngilizce tabiriyle ‘talent’, yani yetenekli çalışan… Çünkü, yeteneğe ulaşmak eskiye göre çok zorlaştı. Yeni dönemde büyümenin ve gelişimin ana ateşleyicisini hâlâ yetenek oluşturuyor. Yeteneğin bu kadar kritik hale gelmesinin bir başka nedeni ise işin büyüme hızıyla yetenek havuzunun genişlemesi arasındaki ters orantı. Yani yeni işler ortaya çıkıyor, mevcutlar büyüyor ama yetenek havuzu aynı hızda genişlemiyor. Bu orantısızlık da yeteneğe ulaşmayı zorlaştırıyor.”