in , ,

Kurucu hayattayken paylaştırmayı yapmalı

Yıldız Holding YKÜ Murat Ülker sorularınızı yanıtlıyor.

Kurucu-hayattayken-paylaştırmayı-yapmalı-

Fotoğraf: Pixabay

murat-ulker
Murat Ülker

LinkedIn’de ‘Untangling Conflict’ adlı kitaptan söz ediyorsunuz. Orada aile içi sorunlardan birinin “duygu, güven ve adalet” olduğuna dikkat çekiyorsunuz. Türkiye’de de bu önemli bir konu mudur, siz nasıl yönettiniz?
Evet, bu önemli bir konu. Bu hususlara aile içinde yakınlar arasında arkadaşlar dahil ilişkilerde önem verilmediğinde ister istemez “bagaj”da toplanıyor. Ya zamanında açık iletişim ile veya her ilişkide her an daimi nezaket ile bunları aşmak ve birikmemesini sağlamak lazım. Ama bence her zaman mümkün olmuyor, o halde oyuncuları ve rolleri değişmek/değiştirmek, yani müdahale gerekiyor.

Size göre babanın/kurucunun hayattayken işi paylaştırması, hatta genç kuşaktan “paylaştırma” yönünde talep gelmesi doğru mudur?
Fevkalade doğrudur. Zaten ben şunu anlamıyorum; biz insanları sosyal hayatta yargılayarak mahkûm etmemizin yanında bir de bize tabi olsunlar istiyoruz. Hatta ölürken bile arkamızda kalanlara miras hakkı olmasına rağmen onu nasıl ve nereye harcayacaklarına karışıyoruz. Bu benim felsefeme göre hakkımız değil. Zaten kime ne miras kalacağını, dinler de kanunlar da vazife görüp düzenlemişler. Bunun haricinde bir şey yapılacaksa tüm tarafların rızası ilke olmalıdır.

Ali Koç’a, “CEO seçmek ve teknik direktör” seçmek arasındaki ilişki/farkı sormuşsunuz. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ali Koç’un cevabına katılıyorum. Teknik direktör adı üzerinde teknik ağırlıklı bir iş, CEO ise daha çok mali ve iletişim ağırlığı olan bir konu. Ama bana sorarsanız spor eğlenceli bir şey olmalı, lafla değil ama kazansak da kaybetsek de eğlenip mutlu olmalıyız. #mutluetmutluol

Yapay zeka çok konuşuluyor. 2024 yılının en çok gündemde olan konularından biriydi. Siz 2024’te bu konuyu öğrenme, anlama ve işe dönüştürmeye vakit bulabildiniz mi? Bilançoda neler var?
Tabii ki, işimizde çeşitli seviyelerde yapay zeka kullanıyoruz ve istifade ediyoruz. Ben bazı tanıdıklarımı Google’da aradığımda bulamadığım gibi yapay zekanın da benim için yetersiz kaldığını, hatalar yaptığını gördüm. Bu konuda mutsuzum.

Siz çok sayıda ürünle piyasadasınız. Düşük fiyatlı ürünleriniz de çok. Bu dönemde fiyat koymak zor mu? Nasıl bir yol izliyorsunuz?
Dediğiniz gibi ürün türlerimiz göreceli olarak düşük fiyatlı, çünkü amacımız erişilebilir ve ulaşılabilir olmak. Hatta bunu Godiva da “lüksün demokratikleştirilmesi” olarak tanımladık. Göreceli düşük fiyatlarımızdan ötürü ürünlerimiz, geçtiğimiz senelerdeki zam furyasında, diğer benzer kategorideki ürünleri ikame ettiğinden, yeni tüketim okazyonları ve tüketiciler elde ettiğimize inanıyorum.

Çeşitli sektörlerde Çin rekabetinden söz edilir. Sizin bulunduğunuz sektörlerde, sizin işinizde Çin rekabetinden, etkisinden söz edilebilir mi? Bu konuda ne düşünürsünüz?
Tabii birçok sektörde bulunuyoruz ve sadece Çin değil, bütün milletlerarası ticaretin serbestleşmesi ve ulaşılabilmesi halinde daha çok rekabete maruz kalıyoruz. Bizim ana işimiz atıştırmalık, gıda  ve perakende sektöründe ise bugün Çin 28 triyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılası ile bir tehdit değil, bir fırsat.

Son olarak “liderlik doğuştan mı, öğrenilir mi” Bu tartışmada siz hangi taraftasınız? 100 üzerinden dağıtsanız, doğuşun etkisi yüzde kaçtır?
Epigenetik, biyolojide, DNA dizisindeki değişikliklerden kaynaklanmayan, ırsi olan gen ifadesi değişikliklerini inceleyen bilim dalıdır. Yani ırsi (kalıtımsal) olup genetik olmayan fenotipik varyasyonları, çevresel faktörlerle değişen yapıları incelemektedir. Bunları biliyorum ama konu hakkında yeterli kadar bilgi sahibi olduğumu düşünmüyorum. Şunu söyleyeyim ki kendi tecrübem olarak liderliğin öğrenilebilir olduğunu söylemek istiyorum.

YENİ YIL KARARLARIM

  • İŞ KARARLARI Satış, kârlılık, yatırım ve nakit akışı.
    Bütçelerimizi yaptık. Bunlar mühim kararlar.
  • ÖZEL HAYAT Özel hayatımla alakalı takvimdeki yıl hanesinin değişmesinin bir etkisi olacağına inanmıyorum. Neden? Çünkü bunlar her gün yaşayarak gerçekleştirebileceğiniz kararlar. Gençken kazandığım iyi ve kötü alışkanlıklarımı sürdürüyorum ve kendimi değiştirme çabalarımdan yorgunum.

Bize yazın: [email protected]

YAZARIN DİĞER YAZILARI:

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

is-dunyasindan-haberler

İş dünyasından haberler

Trump-2.0--Teknoloji,-yenilik-ve-yeni-dünya-düzeni

Trump 2.0: Teknoloji, yenilik ve yeni dünya düzeni