in , , ,

“Yılda 10 bin araç üretimi için geri sayıyoruz”

Çok yeni bir girişim olmasına rağmen, patentli elektrik motorunu ve elektrikli araçlar için dişli kutusunu geliştiren, dört farklı tipte L7 sınıfı elektrikli araç prototipi oluşturup lanse eden ve şimdi de seri üretimine hazırlanan Evry’nin kurucu ortağı ve CTO’su Birkan Yosun Karasu, başarılarının arkasında yatan nedenleri ve bundan sonraki hedeflerini Fast Company ile paylaştı.

B.-Yosun-Karasu

BİRKAN YOSUN KARASU
VERY KURUCU ORTAĞI VE CTO’SU

Mühendislik, yaşamın bir parçası olan sorunlara çözüm geliştirebilmektir. Bizler bu yaklaşımla yola çıktık ve elektromobilite alanında sorun çözmeyi temel felsefe olarak benimseyen VERY Elektrikli Araçlar’ı kurduk. Otomotiv sektörü dünya genelinde bir dönüşüm yaşıyor. Artık köklü otomotiv markalarının karşısındaki rakipler yenilikçi girişimler ve teknolojiler. Alanında uzman ve deneyimli kadromuzla sorun çözme felsefemizle geliştirdiğimiz çözümlerle sektörümüzde ayrışan projelere imza atıyoruz. Henüz çok yeni bir girişim olmamıza rağmen kendi patentli elektrik motorumuzu, elektrikli araçlar için dişli kutumuzu geliştirdik. Bununla birlikte dört farklı tipte L7 sınıfı elektrikli araç prototipi oluşturduk ve lanse ettik. Yıl sonunda yollarda göreceğimiz VERY markalı L7 sınıfı araçlarımız için Türki Cumhuriyetler’den de talep aldık. Avrupa Birliği’nin devam eden Horizon projelerinde yer alıyor ve Avrupa’da şehir içi elektromobilite alanında projelerin gelişmesine de katkı sağlıyoruz.

PARÇADAN BÜTÜNE GİTTİK

Elektromobilite alanında dünyadaki gelişmeleri takip ederken hem yerel hem küresel pazardaki ihtiyacı görüp aksiyon almaya karar verdik. Aslında herkesin yaptığının tersine araç fikrinden komponentlere değil, sorun çözecek komponentlerden araç geliştirme fikrine yöneldik ve felsefemize en uygun sürdürülebilir ekosistem için ideal aracı tasarlamaya vardık.

Bu anlamda verimli bir elektrik motoru, dişli kutusu, araç yazılımı, araç mobil uygulaması gibi projelerimizi tamamladık ve ardından VERY markalı elektrikli araçlarımızı geliştirdik.

1.5 YILDA GELEN BÜYÜK BAŞARI

Yıldız Teknopark’ta 1,5 yıl önce kurulduktan sonra 15 kişilik Ar-Ge ekibimizle işe başladık. Birinci yılımızı tamamlamadan ortak platformla geliştirdiğimiz 4 aracımızı Go Green Turkey Fuarı’nda lanse ettik. 9 aktif projemiz, 2 patent başvurumuz ile devam ettiğimiz çalışmalar ve araçlarımızın 71 ülkede satışına imkânı sağlayacak homologasyon belgemizi almak için geri sayımdayız. Yılda 10 bin araç üretim kapasiteli fabrikamızın altyapı çalışmaları ile yolumuza devam ediyoruz.

EN BÜYÜK ZORLUK

Karşılaştığımız en büyük zorluk; fikir aşamasındaki bir üründen elde edilen ilk prototipi üretmek ve test etmek. Sanayi ürünlerinde az adetli üretim, test kuruluşlarındaki yoğunluk ve imkanların azlığı endüstri girişiminde bulunma konusundaki en önemli kısıtlardı. Zamanla bu kısıtları aşmak mümkün olsa da büyük bir iş yükü oluşturduğunu ve maddi manevi kayıplara neden olacağını belirtmeliyim. Birçok girişimci bu aşamada pes etme noktasında geliyor. Benim yolculuğumdaki şansım çalıştığım ekip ve ortaklarımın yetkin olması, tasarımda olduğu kadar üretim tarafında da çözüm üretebilme kabiliyetimiz oldu. Bu arada geleneksel anlamda bir yatırımcı modeliyle kurulmuş bir şirket değiliz. Her biri kendi yetkinliklerini kullanan, işin içinde aktif rol alan dört ortağız. Bu aşamaya dek yatırım alma planımız olmadı, öz sermaye ile yolumuza devam ediyoruz.

“YATIRIM ALMA PLANIMIZ OLMADI”

“Geleneksel anlamda bir yatırımcı modeliyle kurulmuş bir şirket değiliz. Her biri kendi yetkinliklerini kullanan, işin içinde aktif rol alan dört ortağız. Bu aşamaya dek yatırım alma planımız olmadı, öz sermaye ile yolumuza devam ediyoruz.”

YENİ DÖNEMDE 3 ÖNCELİĞİMİZ

  1. ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİ Şu an elektrikli araç üretimi üzerine odaklanmış bir girişim olarak, VERY marka araçlarımızın üretimi için fabrika kurulumu ve üretim süreçlerine yoğunlaştık.
  2. SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM Yenilikçi teknolojilere ve sürdürülebilir üretim süreçlerine odaklanarak endüstriyi şekillendiren öncü firmalardan biri olma hedefimizi sürdürüyoruz.
  3. YENİ KONSEPTLER Türkiye ve Avrupa Birliği projelerimiz devam ederken yeni konseptler üzerine de çalışmalarımız devam ediyor. Gelecekte, elektrikli araçların daha geniş kitlelere ulaşması ve sürdürülebilir bir mobilite vizyonuna katkı sağlamak için küresel ölçekte büyüme hedefliyoruz.

“Bir ürünün sürdürülebilirliği ticarileşme potansiyeli ile doğru orantılıdır.”

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MuratKarsliogli---Bakkalkurucu

Vadi’de kurulan Bakkal’ın gözü devasa ‘etnik’ pazarda

musteri-deneyiminde-2024-ajandasi

Müşteri deneyiminde 2024 ajandası