in

Arçelik’in 2050 hedefi

Arçelik, 2050’ye kadar tüm operasyonlarında net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefliyor.

Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Dayanıklı Ev Aletleri Kategorisinde “Endüstri Lideri” olan Arçelik, 13’üncü Sürdürülebilirlik Raporunun detaylarını düzenlenen online etkinlikte paylaştı. İklim aktivisti Selin Gören’in moderatör olduğu etkinlikte Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, iklim değişikliğinde gelinen noktayı, alınması gereken önlemleri ve şirketin bu konudaki mücadelesini aktardı. 2050 yılında tüm operasyonlarında net sıfır emisyonu hedeflediklerini açıklayan Bulgurlu, dünyanın geleceği için ortak hareket etme çağrısında da bulundu.

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, hedeflerinin detaylarını şöyle aktardı: “2030 yılına kadar karbon emisyon azaltım hedeflerimiz Bilim Temelli Hedefler Girişimi (Science Based Targets) tarafından onaylandı. Buna göre 2030’a kadar doğrudan karbon ayak izimizi ifade eden Scope 1 emisyonlarını 2018 yılındaki seviyeye göre yüzde 30, dolaylı karbon ayak izimizi ifade eden Scope 2 emisyonlarımızı yüzde 30, tüketicimizin satın aldığı ürünlerimizden kaynaklı Scope 3 emisyonlarını ise yüzde 15 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik raporumuzda da tüm paydaşlarımızı daha iyi bir gelecek için işbirliğine davet ediyoruz” dedi.

Çözüm, ortak hareket ile mümkün

İklim aktivisti Selin Gören de ortak hareket etmenin önemini vurguladı ve şöyle konuştu: “Çocukluğumdan beri insanların doğadan kopması ve yarın yokmuşçasına dünyanın kaynaklarını tüketmesi beni hep çok endişelendirdi. İklim aktivistliği yolculuğum da bunu önleme düşüncesiyle başladı. Amacım bu konuda farkındalığı artırmak, karar alıcıların ve şirketlerin yeşil dönüşümüne aracı olabilmek. Arçelik’in bu seneki sürdürülebilirlik raporunun ana teması da ‘Now Is The Time To Take Action Together’ yani ‘Şimdi Beraber Hareket Etme Zamanı’. Gezegene verdiğimiz zararı ancak hep birlikte elimizden gelenin en iyisini yaparak onarabiliriz.”

COVID-19 döneminde de sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çalışan şirket, çıtayı daha da yükseğe taşıyarak 2050 yılına kadar tüm operasyonlarında net sıfır emisyon hedefi belirledi. İklim krizinin ancak ortak hareketle çözülebileceğinin pandemi döneminde bir kez daha anlaşıldığını belirten Bulgurlu, atmosferdeki karbondioksit oranının 10 yıl öncesine kıyasla, bugün 4 milyon yılın ve insanlık tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını ifade etti. Bu amaçla 2030 için daha iddialı hedefler belirledikleri raporda şirketin sürdürülebilirlik konusundaki ilerlemeleri ve başarıları paylaşıldı. Aynı zamanda Türkiye’den uluslararası piyasalara 350 milyon euroluk yeşil tahvil ihracı gerçekleştiren Arçelik, yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaşmış. Buradan elde edilen finansmanın sürdürülebilirlik alanındaki yatırımlarda kullanılması hedefleniyor.

Bulgurlu, “Bugün, iklim krizini görmezden gelebileceğimiz bir noktada değiliz. Kaybedecek vaktimiz yok, hamlelerimizi tüm oyuncularla beraber planlamalıyız” diyerek, bu konuda herkesin sorumluluk almasının öneminin ve gerekliliğinin altını çizdi ve iş dünyasını, ortak hareket etmeye davet etti.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Turkey's-Most-Innovative-Companies-Summit

Turkey’s Most Innovative Companies Summit

İnventram’dan Türk girişimi Augmency’ye yatırım