in

Banknot talebi 20 yılın en düşük seviyesinde

Tüm dünyada tedavülde olan banknotların üçte birini tasarlayıp basımını yapan De La Rue şirketi, banknot talebinin 20 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı.

De La Rue’dan Londra Borsası’na yapılan açıklamada hükümet ve merkez bankalarının pandemi sırasında yüksek miktarlarda nakit stokladığı ve şimdi de onları kullandığı için yeni sipariş vermediği belirtildi.
Enflasyon, hayat pahalılığı ve bazı durumlarda dövize erişim gibi nedenlerden dolayı hükümetlerin daha sıkı bir para politikası uygulamasının da banknotlara olan talebin azalmasında payı bulunuyor.
Bunun yanı sıra birçok ülkede online alışverişin artması, kart kullanımının ve özellikle de temassız ödemenin yaygınlaşması nedeniyle tüketicilerin nakit kullanımı bir süredir düşüşteydi.

Polimer etkisi

Modern banknotların birçoğu kağıt yerine daha dayanıklı polimerden basılıyor. İngiltere Merkez Bankası’nın tahminlerine göre polimer banknotlar kağıt banknotlara göre iki buçuk kat daha dayanıklı. Görünen o ki, çoğu polimerden yapılmış olan modern banknotların kağıt banknotlardan çok daha uzun süre dayanması da talebin artmasına pek yardımcı olmuyor.
De La Rue’dan borsaya yapılan bilgilendirmede 2024 mali yılı için kârının 20 milyon sterlin daha düşük olmasının beklendiği belirtildi. Bu daha önceki 40.1 milyon sterlinlik kârın yarısına denk geliyor. Artan kredi maliyetleri nedeniyle bu yıl içinde bankalarla yeniden masaya oturulacağının belirtildiği açıklamada iyileşme belirtileri olduğu ancak bunun ne zaman olacağından emin olunamadığı da ifade edildi. De La Rue hisseleri geçtiğimiz çarşamba günü yüzde 30’a kadar düştü. Zaten yılın bu zamanına kadar da hisseleri geçen yıla göre ortalama yüzde 50 daha düşük bir değerden işlem görüyor.
Bu arada De La Rue’nun, pasaportlar ve kimlikleri doğrulamak için kullanılan hologram gibi güvenlik özellikleri tasarlayan kimlik doğrulama işindeki gelirinin 2024’te 100 milyon sterlini aşması bekleniyor.
210 yıllık bir şirket olan De La Rue, Birleşik Krallık’ın yanı sıra Katar, Tayland gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 140 ülkenin banknotlarını basıyor veya polimer gibi üretim materyalini sağlıyor.

Kaynak: Businessinsider

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Modern-Taşımada-Türkiye’de-Lider-Olacağız

Modern Taşımada Türkiye’de Lider Olacağız

Otomobil-değil-akıllı-cihaz

Otomobil değil akıllı cihaz