in

Sakıp Sabancı Kitabından…

Bizim komşumuz bir ülkede doğan bu başarılı iş adamına da sormuşlar. Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan Londra kaynaklı haberinde Nuyan Yiğit, Yunanlı milyoner denizci Onasis’in para kazanmak isteyenlere 10 öğüdünü nakletmişti. Ben bu haberi kesip saklamıştım. Onasis’in öğütleri şöyle idi:

1. Ben Grek Tanrısı değilim ama, çirkinim diye asla ağlayarak vaktimi boş yere harcayamam.
2. Ağır yemekleri yemekten bilhassa şarap içmekten kaçının. Eğer çalışacak iseniz kabil olduğu kadar alkol almayın ve midenizi doldurmayın.
3. Akşamı bekleyin ve yakın dostlarınız ile doğru dürüst yemek yiyip keyfinize bakın. Yemekte asla iş konuşmayın.
4. Jimnastiğinizi eksik etmeyin. Yoga yapmak insanın gücünü artırır.
5. Güneşte yanmaya bakın. Hiç değilse lamba ile teninizi yakın. Kışın güneşten yanmış insan olarak görünürseniz güneşli bir diyardan geldiğiniz sanılır ve itibarınız artar. Güneş para demektir.
6. Gayet seçkin bir binada oturun. Lüks binanın tavan arasındaki tek odada da olsa orada oturun. Hiç değilse aynı binadaki zengin insanlara sürtünmüş olursunuz.
7. Parasız kaldığınızda borç alın. Borç alırken asla az bir para istemeyin. Büyük meblağlar almaya bakın ve borcunuzu çok çabuk ödeyin. Büyük rakamlar, sizin seviyenizi de yükseltip büyütür.
8. Kendi dertlerinizi kendinize saklayın. Başkalarına dertli ve meseleleri olan bir insan intibaını vermeyin.
9. Çok uyumayın. Her gece 3 saat daha az uyursanız, bir senede bir ay daha fazla yaşamak ve düşünmek fırsatını bilirsiniz. Bu ekstra ay içinde çalışmakla hem geliriniz artar, hem başarı oranınız fazlalaşır.
10. Boş vakitlerinizde başkalarının para kazanmalarındaki sırları okumakla vakitlerinizi israf etmeyin. O vakti kendiniz için harcayın. Para kazanmak için ne yapmak gerektiğini düşünün. İyi düşünürseniz para kazanmanın sırrını bulursunuz.

Sakıp Sabancı’yı ölümünün 16.yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

100 Kadın Kurucu

Doktor 2.0