in

Sürdürülebilir enerji temelli turizm

Enerjisa, Sabancı Üniversitesi ve UNDP, SENTRUM Projesi ile Küçükköy’ü çevresel sürdürülebilirlik modeline dönüştürmek için güç birliği yapıyor.

sabanci-universitesi

Enerjisa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yılda bir milyon turisti ağırlayan Ayvalık’ta gelecek vadeden bir turizm destinasyonu olan Küçükköy’de, “Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) modeli” geliştirmek ve turizm işletmelerinde enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve diğer sürdürülebilir turizm uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaları başlatmak için işbirliği yaptı.

SENTRUM projesi ile fosil yakıt kullanımını azaltıp yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımını yaygınlaştırarak sorumlu üretim ve tüketim konularında farkındalık yaratacak, ölçeklendirilebilir, tekrarlanabilir ve sürdürülebilir bir turizm uygulama modeli geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca öncelikle Küçükköy için, bu konularda yöredeki turizm işletmelerine yönelik durum analizi, sürdürülebilir üretim ve tüketim stratejisi ve yeşil satın alma ve tedarik zinciri yönetim stratejisi hazırlanacak. Girişim aynı zamanda, UNDP’nin entegre yaklaşımı ile, yerel toplumların turizmden fayda görmesini de hedefliyor. Kadınlar için fırsatlar yaratılması, tüm çabaların merkezinde yer alacak. Örneğin turizm işletmelerinde enerji etüdü ve enerji danışmanlığı alanlarında, yörede bulunan kadınlara eğitim sağlayacak. Proje faaliyetlerine ayrıca belediyeler, merkezi yönetimin taşra örgütü, STK’lar, üniversiteler ve yerel toplumlar da katılacak. Bu amaçla UNDP, Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde SENTRUM Koordinasyon Ofisi kuracak. Ofis, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında bilgi birikimini yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Enerjisa Enerji ise enerji verimliliği, tasarruf, karbon salımının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi gibi konuları bir arada değerlendirdiği “İşimin Enerjisi” markalı ürünlerinin entegrasyonu ile destek verecek.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, projenin tanıtım toplantısında şöyle konuştu: “UNDP, Enerjisa ve Sabancı Üniversitesi bir başarı üçgeni oluşturarak Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezini, üniversitenin felsefesinde yer alan birlikte geliştirme anlayışıyla hayata geçiriyoruz. Birlik ve beraberlik içinde bu dünya için çok güzel şeyler yapacağız.”
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise turizm sektörünün Türkiye için potansiyelini vurgulayarak şöyle devam etti: “Çevresel limitleri ihlal etmeyi sürdürürsek, bu potansiyelin ziyan edilmesi riski var. Amacımız, turizm işletmelerinin doğa dostu dönüşümlerine yardım etmektir.”

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı ve Enerjisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler de, akıllı şehirlerden önce akıllı köylere, akıllı ilçelere yatırım yapma zorunluluğunun altını çizerek bu vizyonla hareket ettiklerini ifade etti:

“Sürdürülebilirlik alanında yürütülecek herhangi bir çalışma, insan faktöründen bağımsız kurgulanamaz. Bu nedenle projemizin kapsamı bölgedeki turizm işletmeleriyle, binalarla ve müzelerle sınırlı kalmayacak; bölge halkının ve bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de enerji verimliliği ve sürdürülebilir turizm konusunda farkındalığının artırılması hedeflenecek.”

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Dijital Burun”lar orman yangınlarını önleyebilir

ofislere-donus

Ofislere dönmek kolay olacak mı?