in , ,

Liderler nasıl ilham veriyor?

Dünyanın dört bir yanında liderlerin “İlham verme” yöntemleri.

Apple’ın efsanevi kurucusu Steve Jobs, John Sculley’yi CEO görevine davet ettiğinde ona, “Hayatının geri kalanını şekerli su satarak mı geçirmek istersin, dünyayı değiştirerek mi?” diye sorarak ilham vermişti. Jobs gibi dünyanın dört bir yanındaki liderlerin kendilerine özgü, ekiplerini “motive” eden, “ilham verme” yöntemleri var. Bazıları söz, bazıları davranış ve mesajla bunu gösterir…

13 Görüş
David Lauren
Yiğit çağlayan
Tamer Saka
Mert öncü
Cem Öztürk
Bülent Gürcan
Faruk Eczacıbaşı
C. Müjdat Altay
Davut Doğan
Haluk Kayabaşı
Ülkü Özcan
Güldem Berkman
Elif Çapçı

 

KÖPEK BALIĞI OLUN!

“Benim işim, markanın DNA’sını koruduğumuzdan ve inovasyon yaptığımızdan emin olmak. Kuşkusuz, büyük organizasyonları hareket ettirmek kolay değildir. Bu, girişimci enerji bulmakla alakalıdır. Küçük düşünmek için yollar bulmalısınız. şirketimizde çok sayıda çalışanımız var gibi görünse de, gidip her ekiple buluştuğunuzda gördüğünüz bir avuç insan… Ne kadar çevik olabilirsek alıcılarımız da o kadar açık olur. Yeni bir fikri duyar ve deneriz.

Gerçek şu ki, inovasyon her gruptan gelebilir. Bir mağazaya girdiğinizde arka tarafta, raflardaki ürünleri dizen bir kişi vardır. En iyi fikir onda olabilir. Denklemden egonuzu çıkarıp iyi bir fikrin herhangi bir yerden gelebileceğini kabul etmelisiniz. Biz, ayrıca düşüncelerinizi ortaya koymaktan çekinmeyeceğiniz bir kültür yarattık. Bunun içinde hataya da yer vardır. Her gün milyonlarca ürün yaratıyoruz ve bir tane ceketten tonlarca satılıyor olabilir. Öte yandan beş tane başka ceket ise o kadar iyi satmayabilir. Ve öğreniyoruz. Amaç neyin işe yaradığını görmek ve ‘Bu işe yaramıyor, geliştirin’ diyebilmek. Bu, ‘Annie Hall’ filminde Woody Allen’ın söylediği bir sözü hatırlatıyor: ‘Bir köpek balığı ileriye doğru hareket etmelidir, yoksa ölür. Siz de ilerlemek zorundasınız.’”

 


David Lauren
Ralph Lauren
YK Başkan Yardımcısı
David Lauren, klasikleşmiş Ralph Lauren markasını hızlı moda çağında güçlü tutmak için şirketin her kademesinde taze fikirler arıyor.


Yiğit Çağlayan
Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü

ADALETLİ ADIMLAR ATIN

“Benim bakış açımdan lideri ilham verici kılan şey, savunduğu değerlere örnek teşkil edecek şekilde davranması. iletişime açık, farklılıklara saygı gösteren ve kucaklayan, adaletli bir liderin ilham verici olduğuna inanıyorum ve ben de bu prensiplerle bir çalışma kültürü inşa ediyorum. Yaptığımız her işin olmazsa olmazı tutku, güven, amaç ve anlam. Ekibin istisnasız her üyesinin bu temelde buluşması iş başarısı için olduğu kadar ‘tek takım’ olmak için de önemli.”


Tamer Saka
Sabancı Holding çimento Grup Başkanı

İYİ BİR DİNLEYİCİ OLUN

“HERKES DAHİDİR. ANCAK, BİR BALIĞI AĞACA TIRMANMA BECERİSİNE GÖRE DEĞERLENDİRİRSEN, BALIK ÖMÜR BOYU APTAL OLDUĞUNA İNANACAKTIR.”
EINSTEIN

“İyi bir lider, kendini iyi tanımalı. Ancak, bu sayede etrafına ilham verebilir. Liderlikte en önem verdiğim konu, iyi bir iletişimci olmaktır. Her zaman ekibime çalışmalarının hedeflerimize ulaşmamızdaki katkısını ve yararını gösteririm. Eğitimci geçmişimden dolayı çalışanlarıma rehberlik etmeyi önemserim. iletişimin en önemli yanlarından biri de iyi bir dinleyici olmaktır. ihtiyaç ve kriz anlarında da ekiplerimin çalışmalarına katılır, onları dinler, gereken noktalarda yönlendiririm.”


Mert Öncü
Odeabank CEO

GÜVEN ORTAMI OLUŞTURUN

“Bankamızda yüzde 101 güven ortamı oluşturmak ilk hedefim. Verdiğimiz hayal ve bu hayale gitmemizin sebebini açıklayıp, bunu nasıl yapacağımızı gösteren bir aksiyon planı sunuyoruz. Farklı bölümlerden takımlar kurup katılımcı bir ortam sağlayarak, yetki ve sorumlulukları bu ekiplere veriyoruz. Her fırsatta kendim de bu ekipleri dinleyip önerilerini yapabilmelerinde yol açıcı olmaya çalışıyorum. Bunu yaptıktan sonra, ekiplerimizin ve müşterilerimizin ihtiyaç ve hayalleri, çabaları, hataları ve başarılarına bırakıyor, onların bu yolculuktan mutlu ve bir şeyler öğrenip yaratarak çıkmasını desteklemeye çalışıyorum. Başarı kriterimiz, ıslık çalarak işe gelecek yaratıcı bir şirket kültürü oluşturabilmek.”


Cem Öztürk
Sanofi Ülke Başkanı

ÇALIŞANLARA ALAN YARATIN

“Benim için iyi bir lider, aynı zamanda iyi liderler yetiştirebilen kişidir. Ben ekibimdeki arkadaşlarımı, kendi içlerindeki potansiyeli ortaya koymaları için cesaretlendirip fırsat yaratır, karar ve hatalara alan tanırım. Kendim de karar alırken ve uygularken hızlı ve cesur davranırım; riskler adım atmama engel olmaz. Hep söylediğim bir söz vardır: Kararsızlık en kötü karardır!”

“BAŞARILI OLMAK İÇİN, KALBİNİZ İŞİNİZDE OLSUN VE İŞİNİZ DE KALBİNİZDE OLSUN.”
SR. THOMAS WATSON


Güldem Berkman
Amgen Türkiye Genel Müdürü

HİKAYELERİ DİNLEYİN

“Bence ilham verebilmek için öncelikle saygı uyandırabilmek lazım. Bu da iş bilgisi ve otantik, kendine güvenli bir tavır ile mümkün. Ondan sonra lider olarak ekiplerinize beş yıl ve on yıl sonrasının hayalini kurdurabilmeniz, bu hayalleri gerçekleştirebileceğinize dair inancı pekiştirecek kanıtlar sunabiliyor olmanız lazım. Tüm bunları yaparken de hikayeler anlatabiliyor olmak bence çok önemli. Bu nedenle ben, hayatımda gerçek hikayelerden çok faydalanırım.”


Bülent Gürcan
Teknosa CEO

İNANCI BESLEMEK ÖNEMLİ

“Lise ve üniversite yıllarımda profesyonel olarak voleybol oynadım. Sporculuk hayatımda edindiğim tecrübelerden iş hayatımda da çok faydalandım. Maçı kazanmak için inanç lazım. inancı beslemek için çok çalışmak ve gerçekten takım olarak hareket etmeyi öğrenmek gerekiyor. Maçta skoru bazen yıldız oyuncular belirliyor gibi görünebilir. Ama aslında takım olamadığınız zaman sürdürülebilir başarıyı yakalamak mümkün değildir. Arkadaşlarıma çok sık şunu söylerim: ‘Siz isterseniz, birlik olursanız her şeyi yapabilirsiniz.’ Ben de ekibimi cesaretle işe atılmaları ve inisiyatif almaları için teşvik etmeyi çok önemsiyorum.”

“YAPTIĞINIZ İŞ EĞLENCELİ OLMAK VE YARATICI İÇGÜDÜLERİNİZİ HAREKETE GEÇİRMEK ZORUNDA.”
RICHARD BRANSON


C. Müjdat Altay
Netaş CEO

HAYALLERİ DESTEKLEYİN

“İş dünyasında, bir kişinin en iyiyi yapma motivasyonuna sahip olması için öncelikle çalıştığı şirketinden ilham alması gerektiğini düşünüyorum. Her zaman arkadaşlarıma yaptıkları işi her yönüyle sahiplenerek tutkuyla yol almalarını tavsiye ederim. Diğer yandan, çalışma arkadaşlarımın hayalleri olmasını çok önemsiyorum. Hayallerine hayat vermeleri için her zaman onları cesaretlendiririm. Gerekli inisiyatifleri almalarını sağlarım ve onlara zaman ayırarak uzun sohbetler yaparım.”


Ülkü Özcan
Çimsa CEO

MUTLU EDİN

“Bir kurumda en etkin iş süreci yapısını oluştursak da başarıyı getirecek olan en önemli etkenin çalışanlarımız ve onların da mutlu ve huzurlu bir çalışma ortamında yer almaları olduğunun bilicindeyim. Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar mutlu çalışanların, mutsuz çalışanlara oranla yüzde 70’e kadar daha verimli performans gösterdiğini açıklıyor. Bu yüzden de attığımız her adımın insan odaklı olması için çalışmalar yürütüyoruz. Bir lider olarak ise kendimi ekibin ayrılmaz bir parçası olarak görüyorum, takım oyununa ve ortak akla önem veriyorum. Çalışanlarımı cesaretlendirmek için onlara yeni görevler veriyor, başarılı olmaları için ihtiyaçları olan yeni sistemleri ve kaynakları kullanmaları için desteğimi sunuyorum. Sürekli iletişim halinde olmak, güven ve samimiyeti pekiştirerek iş yapışımıza hız kazandırıyor.”


Davut Doğan
Doğanlar Yatırım Holding YK Başkanı

HEDEFLERLE MOTİVE EDİN

“Birlikte çalıştığım kişilere mümkün olduğu kadar zaman ayırmaya önem veririm. Onları dinleyip notlar alırım. Benim dahil olmam gereken veya delege etmem gereken bir durumsa vakit kaybetmeden aksiyon alırım. Deneyimlerimi paylaşmayı seviyorum. Beni iş hayatında olgunlaştırdığını düşündüğüm hatalarımı ve bunlardan çıkarımlarımı anlatırım. Çalışanlarıma kısa ve uzun vadeli hedefler verir, onların nedenlerini anlatır ve takip ederim. Zaman zaman geribildirimler vererek, katkılarının ve eksiklerinin farkında olduğumu bilmelerini sağlayarak motive etmeye çalışırım.”


Faruk Eczacıbaşı
Eczacıbaşı Holding YK Başkan Yardımcısı

VİZYONUNUZU DOĞRU AKTARIN

“Bir liderin ilham verme becerisi, herhalde sahip olduğu vizyonu aktarma becerisinden geçiyor. Başkasını kendi vizyonunuza ortak edebilmek için çok çalışmak gerekir. Zaten bir konuya inanan insana ilham kendi kendine gelir.”

“BAZEN YENİLİK YAPARKEN HATALAR YAPABİLİRSİNİZ. EN İYİSİ HATALARINIZI EN KISA SÜREDE KABUL ETMENİZ VE DİĞER YENİLİKLERİNİZİ GELİŞTİRMEYE DEVAM ETMENİZDİR.”
STEVE JOBS


Elif Çapçı
Beymen CEO

“BİZ” RUHUNA KAVUŞUN

“Modanın tüm sektörlere yol gösteren öncü bir yapısı var. Bu bakış açısı ile ruhunuzu, beyninizi ve hedeflerinizi daima güncel tutmanız, yenilikleri yakından takip etmeniz gerekiyor. Eskiden yönetim ve karar alma yetkisi sadece lidere aitken, günümüzde ekip olarak karar almak ve ilişkilerde ise monolog yerine dialog üzerine ilerlemek öne çıkıyor. Ekibimi yaratıcılık, inisiyatif alma, fikirlerini paylaşma konularında destekliyorum. Eleştiriye çok açık bir ekibiz, yenilikçi fikirleri her zaman destekliyoruz, bilginin şeffaflığına inanıyoruz. Ulaşılabilir olmak için basit ve hızlı yolları kullanmaya açığız ve en önemlisi ‘biz’ ruhuyla düşünebiliyoruz. Birbirine saygı duymak, anlayış göstermek ve işimizden keyif almak Beymen’de ortak değerlerimiz.


Haluk Kayabaşı
Kibar Holding CEO

KARŞILIKLI İLHAM VERİN

“Bazen öyle zamanlar oluyor ki, çalışanlarımın herhangi bir konudaki geri dönüşü beni bambaşka bir konuda düşünmeye sevk ediyor ve ben onlara ilham verirken onlar da farkında olmadan bana ilham veriyorlar. Ancak, bu konuda en önemli noktalardan biri, samimiyet. Bizler bu samimi yaklaşımı yarım asır önce Onursal Başkanımız Asım Kibar ile yönetsel süreçlerimize kodladık. Asım Bey, mimar lider olarak başarıyı paylaşıyor, birlikte çalıştığı kişileri ön plana çıkarıyor, işin başında sakin, soğukkanlı ve kararlı davranıyor, egolarının tutkularının önüne geçmesine izin vermiyordu. Bunun dışında ulaşılabilir olarak, anlam duygusu yaratarak, daha çok bireyselleştirerek yönetmeye çalışarak, her bir çalışanın gerçek potansiyellerini performanslarına yansıtacakları ortamları yaratarak, içinde bulunduğumuz topluma fayda sağlayacak işler yapılması konusunda onları teşvik ederek ilham vermeye gayret ediyorum. Ve ne mutlu bana ki; sadece ben değil, tüm lider kadromuz bunu gerçekleştirmek için çaba harcıyor.”

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

COVID-19 İş yerinde neleri değiştirecek?

Perakendenin kritik oranı