in , ,

Sonbahar öncesinde para piyasalarında neler yaşanıyor?

Döviz, TL, faizler, yabancı yatırımcı, MB rezervleri ve mevduat… Daha da fazlası var. Herkes piyasalarda oluşan rakamları/oranları anlamaya, gelecek için öngörü çıkarmaya çalışıyor. Rota Portföy YKB Tevfik Eraslan ve uzmanların danışmanlığında hazırlanan veriler, bu sorulara yanıtı amaçlıyor.

sonbahar-oncesi-para-piyasasi

Fotoğraf: Pixabay

Tahvil piyasasına yabancı ilgisinin yoğun olduğu dikkati çekiyor. Yılbaşından bu yana tahvil yatırımları 11 milyar dolara ulaştı. Hisse senedinden ise 1 milyar dolar düzeyinde çıkış yaşandı. Gri listeden çıkılmış olması, sıkı para ve maliye politikalarının uygulanmaya devam edilmesi ve kredi derecelendirme kurumlarının not artışına gideceğine yönelik beklentiler, tahvil ve hisse senedi yatırımlarını yabancılar için cazip kılıyor.

%50: Rota Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan, 3 Eylül 2024’te yapılacak açıklamada ‘yıllık’ enflasyonun yüzde 50’nin altına gerileyeceğini tahmin ediyor. Yıl sonu öngörüsü ise yüzde 43’e ineceği yönünde.

 

Piyasanın izlediği önemli rakamlar

  • %34 İki yıllık ‘devlet iç borçlanma senetleri’ (DİBS) faizlerinin %32- %34 aralığında olması bekleniyor.
  • %59 Mevduat faizleri en yüksek gördüğü seviyelerin altında seyrediyor. MB’ye göre ortalama aylık mevduatın bileşik faizi %59 düzeyinde.
  • 148.4 Milyar Dolar 29 Aralık 2023 tarihinde 141 milyar dolar olan MB brüt rezervleri, 13 Temmuz itibarıyla 148,4 milyar dolara yükseldi.
  • 18.1 Milyar Dolar MB brüt döviz rezervleri 148,4 milyar dolara, net uluslararası rezervler ise 43,5 milyar dolara ulaştı. Swap hariç net uluslararası rezervler ise 18,1 milyar doları yakaladı.

 

FONLAR Son dönemde yatırım fonlarına çok büyük bir ilginin olduğunu görüyoruz. 2023 yıl sonunda yatırım fonlarının büyüklüğü 1.8 trilyon TL idi. 15 Temmuz itibariyle 3.2 trilyon TL’yi buldu. Yatırımcı sayısı ise 4,3 milyondan 5 milyona tırmandı.

 

FAİZ İNDİRİMİ %50: Temmuz ortası itibariyle Merkez Bankası’nın fonlama faizi yüzde 50. Bu yıllıklandırılmış birleşik faiz olarak yüzde 64.80 faize denk geliyor. Yıllık enflasyon oranı yüzde 50’nin altına geldiğinde (Eylül) Merkez Bankası faiz indirmeyi değerlendirebilir.

 

Yeniden TL’ye Dönüş

  • Türkiye’de yabancı para biriminden mevduatlar 2021 yılında 64,5 ile rekor düzeye ulaşmıştı. Yeni ekonomi yönetimiyle birlikte düşmeye başladı ve Mayıs’ta 51,9’a geriledi.

 

  • 16 Temmuz 2024 itibarıyla, reel efektif döviz kuru 61,9 düzeyinde. Geçmişte 120 düzeyi de görülmüştü. Bu veriye bakıldığında aşırı değerli bir TL’den söz etmek mümkün değil. Ancak ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksinin, 94,3 seviyesi ile daha fazla değerlenmeye işaret ettiği söylenebilir.

 

  • %59.5: Döviz pozisyonundaki iyileşme 87.3 milyar dolarlık girişten kaynaklandı. Bunun 52 milyarı yerlilere ait.
  • %40.5: Yabancıların girişi ise 35.4 milyar doları buldu. Bunun önemli bölümü 23.8 milyar dolarla ‘swap’ girişinden kaynaklandı.
  • 9.2 MİLYAR DOLAR: Mart sonu-10 Temmuz arasında Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) 21.1 milyar dolar, kur korumalı mevduat ise 9.2 milyar dolar azaldı.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“DNA’mızda-üretim-var”

“DNA’mızda üretim var”

Her-çeyrekte-%1-büyüyorlar

Her çeyrekte %1 büyüyorlar