in , ,

Gerçek et nerede?

Bitkisel et alternatifleri popüler hale geliyor.

Amerika’da geçtiğimiz iki yıl içinde bitkisel et satışlarının artış oranı. % 37

Düzenli olarak et tüketen biri olarak yakın zamanda “bitkisel etle” yapılmış bir hamburger denediniz mi? Yanıtınız “evet” ise yalnız değilsiniz.

Görüntüsü ve tadı gerçeğini aratmayan yapay et ve et ürünleri imal eden Impossible Foods, müşterilerinin yüzde 95’inin hem etçil hem otçul olduğunu tahmin ediyor. Onlara göre, gelecek 10 yıl içinde bu alternatifler et endüstrisinin yüzde 10’unu ele geçirebilir. İşte bu kategorinin büyüme oranları.

Yazı: ADELE PETERS
Fotoğraf: AKIRA KAWAHATA

Pazarın Büyüklüğü 800 Milyon dolar
Amerika’da bitkisel et pazarının şu anki değeri. Barclays’ın hazırladığı güncel bir rapora göre küresel çapta bu pazarın değeri gelecek 10 yılda 140 milyar dolara ulaşabilir.

2017 yılından bu yana 12 bin 500’den fazla restoran zincirinde Beyond Meat ve Impossible Foods gibi alternatif et imal eden şirketlerin ürünleri sunuluyor.

Amerika’da geçtiğimiz yıl 184 milyon birimden fazla bitkisel et satıldı. En popüler “et” türleri şunlardı:

Çevresel Etki
Bir patty yapmanın yarattığı CO2 emisyonu (kilogram cinsinden)

Siyasi tepki
Tarım endüstrisinden gelen baskıya karsılık ABD’de 12 eyalet bitkisel et ürünlerinin paketlerinde et kelimesinin kullanımını sınırlayan yasalar çıkardı.

Kaynak: Barclays (intro, The Market); The Good Food Institute (chart, graph, map, sales-growth percentage); Impossible Foods (Environmental Impact, Nutrition Facts); Beyond Meat, Burger King (Nutrition Facts)

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Frank Yang: Zihnimi ve vücudumu birlikte çalıştırırım

İkinci el haberler