in

Z kuşağı dev şirketlerde çalışmayı tercih ediyor

Glassdoor’un araştırmasına göre Y kuşağı startup’larda çalışmaya ilgi duysa da daha genç çalışanlardan oluşan Z kuşağı, büyük ve köklü şirketlere yöneliyor.

RF Studio/Pexels

YAZI MICHAEL GROTHAUS

Profesyonel yaşamlarına yeni yeni başlayan Z kuşağının işi, kendilerinden önceki X ve Y kuşaklarının kariyerlerinin ilk aşamalarından muhtemelen daha zor. Çünkü üniversitelerden yeni yeni mezun olan bu genç kuşak, iş hayatına atılırken yüksek enflasyon, hızla artan yaşam maliyeti ve potansiyel bir ekonomik durgunlukla karşı karşıya.
Ancak yine de eski ve yeni çalışanların şirketleri anonim olarak değerlendirdiği Amerikan web sitesi Glassdoor’un araştırmasına göre Z kuşağı, çalışmak istedikleri işler, şirketler ve yaşamak istedikleri kentler hakkında çok net.

Glassdoor, bir şirketi ve kültürünü şekillendirmeye yardımcı olabilecekleri işlerin Z kuşağı tarafından en çok arzu edilen işler olduğunu söylüyor.

Çalışmaya göre, Z kuşağı tarafından en çok aranan 10 iş:

1. Kurumsal İşe Alım Yetkilisi
2. Pazarlama Müdürü
3. Sosyal Medya Yöneticisi
4. Veri Bilimcisi
5. Ürün Müdürü
6. BT Uzmanı
7. Müşteri Koordinatörü
8. Kredi Analisti
9. Proje Mühendisi
10. İş Geliştirme Sorumlusu

Z kuşağının çalışmak istedikleri şirketler arasında popülerlik yarışmasını ise sosyal bilinci yüksek olanlar kazanıyor. Daha ilginci, büyük ve yerleşik şirketlerin Z kuşağına daha çekici gelmesi. Öte yandan Y kuşağı yani milenyaller daha küçük startup’larda çalışmayı istiyor. Görünen o ki Z Kuşağı, Y kuşağına göre fazla risk almaktan kaçınıyor ve ekonomik bir gerilemede çalıştıkları şirketlerin kapanmayacağından emin olmak istiyor.

Çalışmaya göre, Z kuşağının en çok çalışmak istediği şirketler:

1. Microsoft
2. Google
3. Morgan Stanley
4. Trader Joe’s
5. Total Quality Logistics
6. General Motors
7. Fidelity Investments
8. Bank of America
9. IBM
10. Northrop Grumman

Son olarak, Z kuşağının yaşamak için en çok arzu ettiği yerler söz konusu olduğunda, büyük ve pahalı şehirler yerine nispeten daha küçük şehirleri tercih ettikleri görülüyor. Bu sonuç da Z kuşağının, pandemi ve sonrasında yükselişte olan uzaktan çalışmayı istediğini destekliyor.

Z kuşağına yaşamak için çekici gelen 10 Amerikan şehri:

1.Scottsdale, Arizona
2.Arlington, Virginia
3.Boise, Idaho
4.San Francisco, California
5.Fort Lauderdale, Florida
6.San Diego, California
7.Cambridge, Massachusetts
8.Irvine, California
9.Washington, DC
10.Albuquerque, New Mexico

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Demografideki-değişimden-kritik-veriler

Demografideki değişimden kritik veriler

Mülakatta karşınıza çıkacak 5 ‘kültürel uygunluk’ sorusu