in

Enerjisa Enerji, SENTRUM ile turizmde yeşil dönüşüme destek oluyor

Enerjisa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Ağustos 2021’de duyurulan SENTRUM projesinde ilk faz çalışmaları tamamlandı.

Enerjisa-Enerji,-SENTRUM-ile-turizmde-yeşil-dönüşüme-destek-oluyor

Turizm sektörünün yenilenebilir enerjiye erişimini artırma ve sürdürülebilir bir yapıya dönüşmesine katkı sağlama hedefiyle Enerjisa Enerji, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından başlatılan Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) projesinde ilk faz çalışmaları tamamlandı. Girişiminin 18 aylık sürenin sonunda tamamlanması hedefleniyor. Proje aynı zamanda yerelde sahiplenme ve kapsayıcılığı sağlamak için belediyeler, kamu kurumları, STK’lar, üniversiteler ve bölge halkının katılımını da sağlayacak. Bu doğrultuda Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde oluşturulacak Yeşil Enerji Merkezi ile enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında farkındalık artırılacak.

Daha yeşil bir dünya için

Proje çalışmaları kapsamında, bölgedeki işletmelerde yapılan çalışmalar sonrasında enerji tüketim noktalarının durumu, enerji performansının analizi, enerji verimliliği ve tasarruf imkanları değerlendirildi. Öne çıkan verimlilik alanı aydınlatmaydı. Artık ampullerin LED’ler ile değiştirilmesiyle yüzde 80-95 oranında enerji tasarruf edilebilecek. Ayrıca belirli işletmelere verimsiz ekipmanlarını yenileyebilmeleri için destek verilecek. Enerji, çevre ve sürdürülebilir turizm konularında eğitim ve etkinlikler düzenlenecek. Bölgede tarımı desteklemek amacıyla üreticilerle işbirliği sağlanarak tarım ve turizmin birbirini desteklemesi sağlanacak. Ayrıca, destinasyon çalışmaları kapsamında bölgenin turizm değerleri tespit edilerek küresel ölçekte yeşil destinasyon standartları ve farklı ülkelerdeki iyi uygulamalar incelendi.

Enerjisa Enerji, SENTRUM projesi kapsamındaki çalışmalara 5 milyon TL kaynak aktarmış olacak. Şirketin Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşçıoğlu, bu konuda şöyle konuşuyor: “Büyük bir dönüşümün başlangıcı olacak bu sürece “İşimin Enerjisi” çatısı altındaki ürünlerin entegrasyonu ile destek veriyoruz. 11 yıldır devam eden Enerjimi Koruyorum Çocuk Tiyatromuz ile konuya dair farkındalığını artırmaya katkı sağlamayı amaçlıyoruz Daha yeşil bir dünya için ülkemizin ve enerji sektörünün geleceğine katkı sağlayacak projelerimiz devam edecek.

Enerjisa-Enerji,-SENTRUM

Her alanda enerji verimliliği

UNDP Türkiye Kamu Sektörü ve Sosyal Politikalar Portföyü Yöneticisi Mustafa Ali Yurdupak ise projeye ilişkin; “SENTRUM projesi ile hedefimiz; oluşturmaya çalıştığımız yeşil destinasyon modeli ile Küçükköy’ü her alanda enerji verimliliğinin sağlandığı, yenilenebilir enerji uygulamalarının olduğu, tarımsal ürünlerin yerel üreticiden tedarik edildiği, suyunu verimli kullanan, atıklarını ayrıştıran, kültürü koruyan ve ziyaretçilerin dört mevsim ziyaret etmek isteyeceği bir destinasyona dönüştürmek” dedi.

Sabancı Üniversitesi Genel Sekreteri Rasim Karas ise “SENTRUM Projesi’nde Küçükköy’ü Sürdürülebilir Yeşil Destinasyon Modeli’ne dönüştürüyoruz. Çok kısa sürede hayata geçirdiğimiz ve proje sonuçlarını gözlemleyebildiğimiz proje yeşil turizmi desteklemede öncü olacak. Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nin böylesine önemli bir projeye ev sahipliği yapmasından dolayı gurur duyuyoruz” dedi.

Yazar: Fast Company Türkiye

©Fast Company Dergisi, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş. tarafından Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde yayınlanmaktadır. Fast Company’nin isim hakkı ABD’de Mansueto Ventures’a, Türkiye’de Fast Dergi Yayıncılık A.Ş.’ye aittir. Dergide yayınlanan yazı, tablo, fotoğraf ve görsellerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

aşıdan-fazlası

Aşıdan fazlası!

gormek-ve-inanmak

Görmek ve İnanmak