Fotoğraf: Pixabay

2025 için yapay zekayla ilgili tahminime göre, yapay zeka ajanların (agent) yılında, “hem Davut hem de Golyat” başarılı olacak.
Yeni bir “büyük devlet kurumları” dalgasının başlarındayız. Çığır açan teknolojilere, bu durumda yapay zekaya giderek daha yaygın biçimde erişim sağlanmasıyla, kişilerin ve kurumların etkileşimleri kişiselleştirmek, üretkenliği artırmak ve becerileri genişletmek için bir araya getirdikleri kendi yapay zeka takımlarından yararlanmaya başlamalarıyla, bu ajanların her yerde bulunduğunu göreceğiz.
Bu büyük dönüşüm göz önüne alındığında, yapay zekanın 2025’te neye benzeyeceğine dair bazı fikirleri paylaşmanın ilginç olacağını düşündüm:
HİPER ÖLÇEKLENDİRİLEBİLİR ÇÖZÜMLER
Yapay zeka geliştirme alanı, büyük teknoloji şirketleriyle doğrudan rekabet halinde olan startup şirketler yüzünden, sıklıkla Davut ve Golyat anlatısı olarak şekilleniyor. Bu, eğlenceli bir hikâye fakat genel olarak gerçekler böyle değil. Bunların her ikisi için de alan var ve bu şirketler, farklı oyunlarda kazanacak. Microsoft, Google ve OpenAI gibi büyük oyuncular, temel ilerlemeleri gerçekleştirmeye devam edecek. Bu durum da hiper ölçeklendirilebilir yapay zeka çözümlerine imkân verecek ve bilişim becerileriyle enerji üretimini büyütecek. Aynı zamanda, “Ölçek Teknolojisi” (kendi bölgelerini elde etmek için hızlıca hareket eden startup’lar) şirketler de fazlasıyla uzmanlık gerektiren, yaratıcı ve beklenmedik şekillerde yenilikler yapacak. Bu kullanım durumları, kullanıcıları doğrudan etkileyecek ve tamamen yeni “büyük” oyuncular ortaya çıkaracak.
DAHA FAZLA UYGULAMA ALANI
Yapay zeka “ana caddesinden” ayrılıp sanat, eğitim ve bilim gibi alanlarda daha fazla uygulama göreceğiz. Bilimsel keşiflerde yapay zeka kullanımı için bu yıl, büyük bir yıl olacak ve hem büyük hem de küçük şirketler; genom bilimi, ilaç geliştirme ve akut hastalık araştırma alanlarında açık kaynaklı yenilikleri kovalayacak. Bu alandaki potansiyeli fazlasıyla heyecan verici buluyorum.
DAHA DOYURUCU ETKİLEŞİMLER
Yapay zeka ajanların yaygınlaşmasıyla birlikte, bunların hafıza, bağlam farkındalığı ve güvenilirliğinde anlamlı iyileştirmeler ve “halüsinasyonlarda” da bir azalma görmemiz muhtemel. Bu durum özellikle tıp, hukuk ve eğitim gibi yüksek riskli alanlarda kritik öneme sahip olacak. Gerçek zamanlı görüş, ses ve gelişmiş muhakeme motorlarıyla, her türden yeni konuşma deneyimleri ve uygulamaları beklemeliyiz. Yapay zeka ajanlarla ve onlar hakkında olan konuşmalarımız da daha doğal hale gelecek ve sadece biz onların harekete geçirmeyeceğiz, onlar da bizim düşünmemizi harekete geçirecek. Onlarla daha fazla insani etkileşim kurulmasının insanları birbirleriyle de benzer şekilde üretken ve doyurucu etkileşimler kurmak için cesaretlendireceğini umuyorum. Belki yapay zeka bu etkileşimlere yardım edebilir.
DOĞAL HAYATIN PARÇASI
Yapay zekayı aktif şekilde kullanan çalışanlarla yapay zeka ajanlar gibi araçları iş akışlarına entegre etmeyi öğrenemeyenler arasındaki boşluğun açıldığını göreceğiz. Bu, 2025’te gerçekleşmeyebilir fakat iş için yapay zekanın kullanılmamasının bir akıllı telefona sahip olmamaya denk olacağı bir zamandan çok uzak değiliz.
YAZARIN DİĞER YAZILARI